26    Gender gezocht

Gender in het brein
Petra Jansen

Borderline, een vrouwenkwaal?
Jill Lobbestael
- 2 reacties

Matt Damon aantrekkelijker door mooie tegenspeelsters?
Rianne van Marlen
- 2 reacties

Nog net geen sletje
Sylvia M. Holla

Slet en nicht
Gert Hekma
- 1 reactie

Interview: Gender en seksualiteit
Paulien de Jong

Sekseverhouding van de spintmijt
Wouter Lugtig
- 1 reactie

Beeldreportage: Lotus, According to the Rules of the Dream
Max Pinckers en Quinten De Bruyn
- 1 reactie

colofon  issn 1879-8144  25 januari 2011

Alle edities   Vakgebieden            
English   Over Blind       Vacatures
Volg ons:               
© 2004–2019 Blind    disclaimer   cookies

 

BLIND
26
 online interdisciplinair tijdschrift  
BLIND 26
alle edities      zoeken + vakgebieden       random editie       vorige editie       volgende editie       
naar boven       

Lotus, According to the Rules of the Dream is een fotoreeks over de wereld van transseksuelen in Thailand. Hoewel de foto’s uit het leven gegrepen zijn, benadrukt fotograaf Max Pinckers dat zijn focus bij de totstandkoming van de reportage voornamelijk lag op het fotograferen zelf. Hij pretendeert niet een representatieve weergave van de werkelijkheid te bieden. Hierover schrijft hij in de inleiding.

Max Pinckers is geboren in Brussel, maar groeide op in landen als Indonesia, Australië en Singapore. Terug in België studeerde hij een jaar sinologie. Sinds 2007 studeert hij fotografie aan de Koninklijke Academie van Schone Kunsten in Gent. Quinten De Bruyn studeerde grafisch ontwerp in Aalst en Gent en daarna eveneens fotografie aan de Koninklijke Academie van Schone Kunsten in Gent. Ze maken beide deel uit van het collectief Ottomura. In 2010 is hun fotoserie Lotus geselecteerd voor het Bredaphoto International Photo Festival in Breda.


Lees de beeldreportage

BLIND 26 - Gender gezocht
sluiten

Hoofdredactie

Arno Verweij
Robin van Wechem


Eindredactie

Else Koning
Arno Verweij


Redactie

Petra Jansen
Paulien de Jong
Else Koning
Karen van Meeteren
Martin Olsthoorn (penningmeester)
Arno Verweij (webmaster)
Anna Vossers
Robin van Wechem


Redactieraad

drs. Kim van den Berg
dr. Wim Ghijsen
drs. Machiel Keestra
dr. Bernard Kruithof
drs. Tamara Metze
dr. Onno Meijer
Lucy Wenting, MA


klik hier voor huidige redactie


sluiten

Lotus, According to the Rules of the Dream

              
alle bijdragen van deze auteur
korte inleiding & meer over de auteur
all articles by this author
short intro & about the author
beeldreportage door Max Pinckers en Quinten De Bruyn

Niet alleen ladyboys worstelen met een gendercrisis, ook het medium documentaire fotografie zit met een identiteitsprobleem. Tenminste: als het kritisch naar zichzelf durft te kijken. Want de documentairemaker die als "een vlieg aan de wand" de werkelijkheid heet vast te leggen, kan zijn eigen sturende rol niet langer ontkennen. Zijn anonimiteit, zijn schijnbare afwezigheid is een pose. Tenslotte heeft hij alle touwen in handen, bepaalt hij over "het beslissende moment". De taferelen die hij "capteert" zijn weliswaar niet gelogen, maar ze spelen zich wel degelijk af in de studio die hij van de werkelijkheid heeft gemaakt.

Foto 1
Foto 1. Jin with Her Future Husband (klik voor een vergroting)

Jin (midden) is een 19 jaar oude transseksueel die een volledige geslachtsoperatie wil ondergaan in 2011. Ze heeft al verschillende schoonheidswedstrijden gewonnen en is momenteel op zoek naar een man. In dit beeld zie je hoe Jin en haar eventueel toekomstige man (links) elkaar leren kennen.

Foto 2
Foto 2. Backstage at a Beauty Pagent (klik voor een vergroting)

Vol spanning wachten de deelnemers hun beurt af om de catwalk op te lopen. Als afsluiting laten ze de kledij en make-up even achterwege en gaan ze als man terug het podium op. Ook dit maakt deel uit van de verkiezing en wordt door de jury beoordeeld. Schoonheidswedstrijden voor transgenders zijn een populaire attractie in Lamphun, een dorpje net buiten de noordelijke stad Chiang Mai.

Foto 3
Foto 3. Bird Waiting for Chan (klik voor een vergroting)

Bird wacht op haar vriendin Chan, die achter het gordijn wordt voorbereid op haar geslachtsoperatie. Ze krijgt steun van een genderactivistengroep uit Chiang Mai en Bangkok.

Foto 4
Foto 4. Yoyo in Her Bedroom (klik voor een vergroting)

In haar slaapkamer met haar roommate na een lange werkdag in red light Nana District. Pas afgestudeerd aan de universiteit werkt ze in Bangkok als prostituee in afwachting op een andere baan.

Foto 5
Foto 5. Miss Marina and Her Staff (klik voor een vergroting)

Miss Marina (rood haar) is een celebrity in Chiang Mai. Ze is de eigenares van de 'Marina Ladyboy Bar' en nog een restaurant en discotheek in de stad. Iedere avond treed ze op met haar gehele ladyboy staff. Ze is ook pornoactrice en heeft al in meer dan tweehonderd internationale films gespeeld. Ze is tegen prostitutie.

Foto 6
Foto 6. Tina (klik voor een vergroting)

Tina is de dochter van een prostituee en een Amerikaanse soldaat die ze zelf nooit heeft gekend. Ze is 40 jaar oud, verslaafd aan de oppeppende drug "ice" en werkt als zelfstandige prostituee in het Nana District van Bangkok.

Foto 7
Foto 7. Songkran (klik voor een vergroting)

Songkran is het Thaise Nieuwjaar dat een week lang in heel Thailand uitbundig wordt gevierd. Er wordt overvloedig met water gegooid en jongeren besmeuren elkaar met mentholpoeder. Jonge mannen gebruiken het witte poeder vooral om meisjes die ze aantrekkelijk vinden aan te raken en witter te maken (een witte huidskleur wordt in Thailand mooi gevonden). Pick-uptrucks rijden langzaam rond, vol met dansende mensen die in hun midden een groot watervat hebben staan. Iedereen die hun weg kruist, krijgt de volle lading.

Lees nóg een artikel over

genderstudies

kunst

media


of lees verder in

of deel

                   

Reactie van Loredana

Geplaatst op 8 maart 2012 om 03:12:08

Ik ben het hier enorm mee eens; ik woon 20 jaar in Egypte. Ik denk dat de echt domme generalisaties over de Islam zogren dat we een beeld scheppen dat onjuist is, en dat we daardoor de echte mogelijkheden tot verandering over het hoofd zien. In de Arabische wereld wonen veel moslims die dolgraag de westerse wereld als in bondgenoot willen zien in hun verlangen naar modernisering en liberalisering. Maar de extremisme van uitspraken zoals die van Geert Wilders maakt het erg moeilijk voor liberale moslims. De Arabische wereld en de moslimwereld in het algemeen is veel communaler dan de onze; als we moslims door onze eigen retoriek dwingen tot een keus, dan HEBBEN ze geen keus. Dan moeten ze de rijen sluiten om niet als verraders te worden gezien.Wat nodig is, is een intensivering van de relaties tussen onze werelden', een een verzachting, een afbrokkeling, van de scherpe tegenstellingen op het snijvlak. Als we erin slagen een sfeer van respect voor de ander als mens te scheppen, is de kans veel groter dat moslims zich minder in hun getto's opsluiten, en meer willen samenleven. Dat is trouwens iets dat we dan zelf ook moeten willen.


Reageren
De redactie behoudt zich het recht voor om reacties in te korten of te verwijderen indien daar reden toe is.


           


Lees nóg een artikel over

genderstudies

kunst

mediaAlle edities   Vakgebieden  
             
Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuwe edities en activiteiten van Blind? Meldt u aan voor onze digitale nieuwsbrief:Het e-mailadres wordt alleen gebruikt voor toezending van de e-mail met de links naar de nieuwe editie. Het adres staat opgeslagen bij MailChimp. MailChimp hanteert een eigen privacybeleid waarmee u instemt als u zich abonneert op onze nieuwsbrief. Elke nieuwsbrief toont een link waarmee toezending kan worden gestopt. Om uw adres eventueel nog te laten verwijderen uit het opzeggingenbestand stuurt u een e-mail aan redactie@ziedaar.nl.