41    Geheim

Quantumcomputers: het maken en breken van geheimschrift
Ronald de Wolf

Doen dieren aan geheimhouding?
Jan van Hooff

Internet of Things
Britt van Breda en Manon Oostveen
- 2 reacties

Kan een hersenscanner onze geheime gedachten lezen?
Sandra van Aalderen, Nienke van Atteveldt en Meike Grol

Dark matter
Fabio Zandanel

Transparantie en het vertrouwen in de politiek
Tom van der Meer

Column: Beter zinnig geheim dan onzinnig geheimzinnig
Raymond

colofon  issn 1879-8144  22 december 2015

Alle edities   Vakgebieden            
English   Over Blind       Vacatures
Volg ons:               
© 2004–2019 Blind    disclaimer   cookies

 

BLIND
41
 online interdisciplinair tijdschrift  
BLIND 41
alle edities      zoeken + vakgebieden       random editie       vorige editie       volgende editie       
naar boven       

Raymond is inlichtingenanalist en is mede door de minor Inlichtingenstudies van het IIS in het vak gerold. In deze column vertelt hij hoe ‘geheim’ kan zorgen voor gecompliceerd werken binnen de inlichtingenwereld.


Lees de column

BLIND 41 - Geheim
sluiten

Hoofdredactie

Annefleur Langedijk


Redactie

Annefleur Langedijk
Renske den Boon
Tamar Bruls
Esther Visser
Vince de Jong
Will van Houten (corrector)

Illustraties
Frank Landsbergen


Redactieraad

dr. B. Kruithof
prof. dr. F. van Vree
drs. L. Wenting
dr. M. Keestra
drs. S. Sitalsing


klik hier voor huidige redactie


sluiten

Beter zinnig geheim dan onzinnig geheimzinnig

              
alle bijdragen van deze auteur
korte inleiding & meer over de auteur
all articles by this author
short intro & about the author
column door Raymond

Als kind wilde ik altijd al ‘spion’ worden. Waar ik als kleine Raymond vooral interesse had in de James Bond-praktijken, bedacht ik op latere leeftijd dat één van de grote voordelen van ‘spion’ zijn de toegang tot staatsgeheime informatie is. Het idee van kasten vol met mapjes waarop in dikgedrukte rode letters TOP SECRET zou staan, waarin ik kon lezen dat aliens bestaan of dat er op grote schaal mensen gekloneerd worden, vond ik fascinerend. Het idee om meer te weten dan normale mensen.

Dat ik zoveel jaar na dato daadwerkelijk met staatsgeheime informatie zou werken, is eigenlijk nog steeds onwerkelijk, maar toch realiteit geworden.Natuurlijk weet ik nu meer dan andere Nederlanders, maar wel beperkt tot mijn eigen vakgebied. Net als een metselaar meer over zijn eigen vakgebied weet, weet ik meer over staatsgeheime inlichtingen. Het belangrijkste verschil tussen hem en mij is echter dat hij zijn gereedschap en/of tekeningen gewoon in de bus kan laten liggen en mijn gereedschap op een computer staat in een van het internet afgesloten netwerk en mijn tekeningen elke keer als ik mijn kantoor verlaat in een flinke kluis gaan. Mijn verantwoordelijkheid ligt vooral bij het genereren van informatie: zodra ik een document produceer waarin ik gebruik maak van gerubriceerde informatie, zal mijn document automatisch deze rubricering overnemen. Het is als één druppel siroop aan een glas water toevoegen, waarna dit voortaan alleen nog maar een glas limonade heet. Als voorbeeld: men schrijft een rapport over Russische financiering van westerse milieuactivisten en dit stuk is gebaseerd op open bronnen (lees: het internet). Er wordt geen duiding aan de informatie gegeven, maar alleen een opsomming. Zodra ik echter in dat 60 pagina dikke rapport één figuur van een financieel netwerk uit een gesloten bron haal als ondersteuning van alles wat ik net opgesomd heb, wordt mijn hele document in plaats van UNCLASSIFIED STG ZEER GEHEIM, met alle gevolgen van dien – voor mensen, maar ook voor het verwerken van deze informatie.

Wil ik dit ‘geheim geworden’ document delen met mijn collega bij Buitenlandse Zaken, dan gaat dat helaas niet zomaar. Moet ik het uitprinten? Dan zal ik dat op een speciale printer moeten doen en alle kopieën moeten nummeren en registreren zodat altijd te achterhalen is wie nog meer in het bezit is van deze informatie. Stel, mijn collega bij Buitenlandse Zaken maakt wel deel uit van mijn compartiment en mag dat document inzien, dan zal ik dit met een speciale koerier of in geval van hoge rubricering zelfs per waardetransport naar hem moeten laten verzenden, want e-mailen is er niet meer bij.

Iets wat erg belangrijk is voor mensen die in een positie zijn om rubriceringen aan te brengen, is de vraag of een hoge rubricering wel op zijn plaats is; het belemmert immers de vlotte doorstroom van informatie binnen de BV Nederland en maakt zaken soms zeer moeilijk werkbaar. In mijn vak is dus de hamvraag: maak ik mijn stuk zinnig geheim of onzinnig geheimzinnig?


Auteur: Raymond

Lees nóg een artikel over

inlichtingenstudies

politicologie


of lees verder in

of deel

                   

Reageren
De redactie behoudt zich het recht voor om reacties in te korten of te verwijderen indien daar reden toe is.


           


Lees nóg een artikel over

inlichtingenstudies

politicologieAlle edities   Vakgebieden  
             
Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuwe edities en activiteiten van Blind? Meldt u aan voor onze digitale nieuwsbrief:Het e-mailadres wordt alleen gebruikt voor toezending van de e-mail met de links naar de nieuwe editie. Het adres staat opgeslagen bij MailChimp. MailChimp hanteert een eigen privacybeleid waarmee u instemt als u zich abonneert op onze nieuwsbrief. Elke nieuwsbrief toont een link waarmee toezending kan worden gestopt. Om uw adres eventueel nog te laten verwijderen uit het opzeggingenbestand stuurt u een e-mail aan redactie@ziedaar.nl.