Annefleur Langedijk
Annefleur Langedijk, hoofdredacteur
Annike Bekius
Elise Langedijk
Esmee Schouten
Esther Visser
Hedwig Ens (eindredactie)
Will van Houten (eindredactie)
Foto's:
Susanne van der Kleij
dr. M. Dekker
dr. M. Keestra
drs. S. Sitalsing
prof. dr. F. van Vree
drs. L. Wenting
klik hier voor huidige redactie
... en ineens realiseer jij je dat je de meeste ochtenden naar kantoor rijdt om daar te gaan e-mailen met een collega die ook naar een kantoor is gereden om daar met jou te kunnen e-mailen. Om 17.00 uur zit je nog midden in een vergadering en ineens doemt het beeld van je kind bij je op dat met zijn jasje aan en rugzakje om al klaar zit bij de afhaaldeur van de crèche. Terwijl het zweet je op de rug begint te kruipen realiseer je je ook dat je man vandaag niet even in kan springen omdat hij voor zijn werk aan de andere kant van het land zit. Stress! Hoe kom je ertoe om ‘anders’ te willen gaan werken? Marianne Sturman, oprichter van Het Nieuwe Werken-bedrijf Moneypenny, was het meer dan zat om zich in bochten te moeten wringen om werk en privé relaxed en productief geregeld te krijgen en ging op zoek naar frisse alternatieven.
Grondlegger van Het Nieuwe Werken
Bill Gates, de CEO van Microsoft Corporation, is met zijn whitepaper “Digital Workstyle: The New World of Work” (mei 2005) (download hier) een van de grondleggers van het gedachtegoed dat we sindsdien in Nederland ‘Het Nieuwe Werken’ noemen. In zijn stukt legt Gates een toekomstvisie neer over de manier waarop mensen in de toekomst zullen werken en samenwerken. Het is zijn overtuiging dat het (maatschappelijke) belang van kenniswerkers (information workers) steeds groter zal worden. Hij zegt daarover het volgende:
“Microsoft believes that the ability of organizations to embrace change, uncertainty and opportunities in the global economy are directly related to the empowerment of information workers at all levels of the organization. Empowering information workers means more than just giving them more software and more training. It means making it easier for them to bring their unique talents, experience and judgment to bear in situations where they can make an impact. It means making collaboration with colleagues down the corridor or around the world as natural as working alone. It means making access to information secure, ubiquitous and unobtrusive. It means simplifying the process of turning mountains of raw data into actionable intelligence, and closing the gap between simple information and productive action.” (New World of Work.)
Bricks, bytes, behavior
In Nederland is Theo Rinsema, nu voormalig CEO, bij Microsoft Nederland een van de drijvende krachten geweest achter hun ‘reis’ naar Het Nieuwe Werken. De Engelse termen ‘bricks, bytes en behavior’ worden veel gebruikt in de context van Het Nieuwe Werken. Het gaat dan om huisvesting, techniek en gedrag. Het kantoor is een sociaal bindmiddel (bricks), de technologie biedt de mogelijkheden (bytes) en de mens zorgt mét de bouwstenen van dit model met zijn gedrag en houding voor een cultuuromslag (behavior). Binnen de bricks zijn er wisselwerkplekken, concentratiezones, vergaderplekken voor kleine gezelschappen en grote groepen en loungeplekken. Mensen kiezen een plaats van werken die past bij de uitvoering van zijn taken. Een enorme omslag in denken en doen! De ict en technologie ondersteunen dit flexibele werken. Lees hier de case study, die is zeer de moeite waard! De denkfout die wordt gemaakt door bedrijven die willen overschakelen op Het Nieuwe Werken is dat de bricks op één vaste plaats moeten liggen.
Tekst loopt door onder foto.
1. Pascale Peters (Radboud Universiteit Nijmegen, Institute for Management Research) en Beate van der Heijden, ‘Ervaringen met flexibel werken: Het relatieve belang van flexibele arbeidscondities voor het benutten van arbeidspotentieel op de Nederlandse arbeidsmarkt
Een basis voor aanbevelingen voor bedrijfsvoering & advies’. Radboud Universiteit Nijmegen, Institute for Management Research, Open Universiteit Nederland, Universiteit van Twente.
De redactie behoudt zich het recht voor om reacties in te korten of te verwijderen indien daar reden toe is.
© 2004–2019 Blind