44    Een frisse blik

‘Beauty is around the eye of the beheld’
Berend van der Lei

De oorspronkelijke kleuren van Van Gogh
Muriel Geldof

Het Nieuwe Werken: werken kun je overal, met iedereen
Marianne Sturman

Frisse blik op het betalen van belastingen
Marjolein ‘t Hart

Naming the stars
David Gardenier

Living with a cancer patient: a partner’s perspective
Femke Paling

Column: Met een Balinese blik
Loes Knevel

colofon  issn 1879-8144  6 oktober 2016

Alle edities   Vakgebieden            
English   Over Blind       Vacatures
Volg ons:               
© 2004–2019 Blind    disclaimer   cookies

 

BLIND
44
 online interdisciplinair tijdschrift  
BLIND 44
alle edities      zoeken + vakgebieden       random editie       vorige editie       volgende editie       
naar boven       

Het Juryrapport:

Een columnist moet kunnen boeien, ontroeren en raken. In een beperkte ruimte snel tot de kern komen. Een columnist voor Blind, online interdisciplinair tijdschrift, moet tevens over de grenzen van vakgebieden heen kunnen kijken en verbindingen tussen die terreinen kunnen leggen.

In onze zoektocht naar columnisten voor Blind moesten wij als jury dus heel wat criteria afvinken. We zochten iemand die verrast, die verder kijkt, die met een mooie pen en in kort bestek iets wezenlijks kan zeggen.

Tussen de inzendingen kwamen we frisse stukken tegen. Aardige aanzetten. Mooie doorkijkjes. Interessante observaties. Wel misten we hier en daar coherentie en een heldere gedachte en een klare lijn. Naar aansluiting bij het interdisciplinaire karakter van Blind was het soms zoeken. Af en toe verdwaalde een aspirant-columnist in zijn/haar zinnen of wilde hij/zij te veel tegelijkertijd vertellen, en haalden we, samen met de inzender, na veel omwegen amechtig het einde.

Dat werd ruimschoots gecompenseerd door de pareltjes die we hier en daar opdoken: mooie zinnen, dingen die we nog niet wisten.

Over onze winnaar waren [we] het snel eens. Een talentvol schrijver die het vormexperiment niet uit de weg gaat. Zij – want, jawel, het is een vrouw – weet een herkenbare, alledaagse aanvaring met overheidsinstituties te verbinden met een groot maatschappelijk vraagstuk en met diverse vakgebieden. Ze maakt er een meeslepend verhaal van met een helder thema, de lezer volgt geboeid de spanningsboog. En ze slaagt erin met haar mooie, ronde einde een glimlach op ons gezicht te toveren.

Onze winnares van de Eerste Columnistenwedstrijd van Blind is Bregje Dijksterhuis.


De jury:
Jim Jansen, hoofdredacteur New Scientist, wetenschapsredacteur Het Parool
Lucy Wenting, Onderwijsdirecteur Instituut voor Interdisciplinaire Studies, UvA
Sheila Sitalsing, columnist de Volkskrant en freelance docent columnistiek

December 2016


Lees de column

BLIND 44 - Een frisse blik
sluiten

Hoofdredactie

Annefleur Langedijk


Redactie

Annefleur Langedijk, hoofdredacteur
Annike Bekius
Elise Langedijk
Esmee Schouten
Esther Visser
Hedwig Ens (eindredactie)
Will van Houten (eindredactie)

Foto's:
Susanne van der Kleij


Redactieraad

dr. M. Dekker
dr. M. Keestra
drs. S. Sitalsing
prof. dr. F. van Vree
drs. L. Wenting


klik hier voor huidige redactie


sluiten

Digital Divide en interdisciplinaire wetenschap

              
alle bijdragen van deze auteur
korte inleiding & meer over de auteur
all articles by this author
short intro & about the author
column door Bregje Dijksterhuis

Je bent je wachtwoord vergeten om BTW-aangifte te doen. Je hebt een dwangbevel ‘in naam van de koning’. Het vel is dreigend grijs en je moet het bedrag binnen twee dagen betalen. Deze grap gaat je sowieso 381 euro kosten. Daar bovenop komt die 5000 euro, die jij volgens schatting verdiend zou moeten hebben. Je hebt echter nog geen cent verdiend – het was een ‘0’ aangifte. Je bent pas net van start gegaan: een verstrooide wetenschapper die pioniert als ondernemer. Je hebt ooit een wachtwoord gehad, maar dat wachtwoord moest je direct wijzigen; geen idee waarin je het hebt veranderd. ‘Ik stop direct met ZZP-en!’ schreeuw je uit. En je bent het inderdaad even van plan. Je bedrijf heeft potentie en er hebben zich al opdrachtgevers gemeld. Je weet echter domweg niet of deze vechtrelatie met de belastingdienst ooit een hoffelijke relatie zal worden.

Je accepteert je vergeetachtigheid; je vinkt in het systeem aan dat je je wachtwoord kwijt bent. Je krijgt een controlevraag; je moet de verloopdatum van je rijbewijs invullen. Dat moet toch lukken, dus vol goede moed vul je die in; de code doet het niet. Je probeert het nog een keer; het is toch niet mogelijk dat je die verloopdatum ooit verkeerd hebt opgegeven; zes cijfers die op je rijbewijs staan. Je krijgt van de computer het antwoord dat je drie keer het verkeerde antwoord hebt ingevuld; je moet bellen naar de belastingtelefoon. Je voelt de paniek opkomen; je hebt slechts één dag om dit op te lossen met een medewerker van de belastingtelefoon.

De digitale sneltrein dendert door, dwars door overheidsinstanties heen, en de mensen moeten er zelf maar op springen. Als ze het niet redden, blijven ze achter op het perron. Je doet ironisch genoeg onderzoek naar de Digital Divide; de tweedeling tussen de profiteurs van de digitale innovatie en de slachtoffers; vooral kwetsbare mensen, zoals degenen in scheiding, of met ernstige ziektes of degenen die vanwege schulden onder beschermingsbewind zijn geplaatst. Zij moeten in de emotionele warboel van hun leven omgaan met rationele digitale systemen; een onmogelijke match. En dat kan jij begrijpen, doordat jou dit nu weer overkomt. Dus hoe ellendig het ook is; dit helpt je om toegepast onderzoek te doen dat aansluit bij de basale behoeften van je doelgroep. Zij zijn niet anders dan jij; dus jouw taak is om de problemen van de gemiddelde burger te vertalen naar nuttig onderzoek. Vakdisciplines moeten geen uitgangspunt zijn; of het om recht, sociologie, psychologie of ICT en mediadesign gaat, doet er niet toe. Mensen willen maar één ding; een oplossing voor hun dagelijkse sores; op grote schaal zijn dat de maatschappelijke problemen. Je bent zelf je eerste onderzoeksobject.


Auteur: Bregje Dijksterhuis


of lees verder in

of deel

                   

Reageren
De redactie behoudt zich het recht voor om reacties in te korten of te verwijderen indien daar reden toe is.


           Alle edities   Vakgebieden  
             
Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuwe edities en activiteiten van Blind? Meldt u aan voor onze digitale nieuwsbrief:Het e-mailadres wordt alleen gebruikt voor toezending van de e-mail met de links naar de nieuwe editie. Het adres staat opgeslagen bij MailChimp. MailChimp hanteert een eigen privacybeleid waarmee u instemt als u zich abonneert op onze nieuwsbrief. Elke nieuwsbrief toont een link waarmee toezending kan worden gestopt. Om uw adres eventueel nog te laten verwijderen uit het opzeggingenbestand stuurt u een e-mail aan redactie@ziedaar.nl.