Virtualiteit

Redactioneel
Daniel Doodkorte

After virtuality: a postmortem on early internet culture
Michael Stevenson

Augmented society - de toekomst van de virtueel verbeterde openbare ruimte
Arda van Tiggelen

Globale handel, lokale gevolgen
Petra van der Kooij, Rens van Tilburg
- 1 reactie

Verliefd op een fantasie
Jesse van der Lee
- 1 reactie

Documentaire: Liefde in tijden van internet
Bram van Splunteren

Lach-o-matic
Marijn Schilling
- 3 reacties

Column: Balen! De bangalijsten weer op hun retour
Niels Baas

colofon  issn 1879-8144  20 juni 2012

Alle edities   Vakgebieden            
English   Over Blind       Vacatures
Volg ons:               
© 2004–2019 Blind    disclaimer   cookies

 

Zoek je klankbord, discussie, inspiratie? Klik eens op onderstaande links voor de uitgebreide programma’s van deze interdisciplinaire organisaties. Interessante lezingen, workshops, boeken etc. die je de mogelijkheid bieden om studenten en academici te ontmoeten die niet in hokjes denken.

Bregje Dijksterhuis, winnares van de columnwedstrijd, hier tussen juyrleden Lucy Wenting en Sheila Sitalsing


Ter ere van deze speciale editie organiseren wij een Like & Win-actie. Zet je beste (of lelijkste) sportselfie op Facebook of Twitter (.@ziedaar), tag ons of zet het op onze Facebookpagina en maak kans op het boek Running Like a Girl van Alexandra Heminsley. Onder de deelnemers verloten we ook tien linnen tassen met het logo van Blind erop.Het boek dat je deze keer kunt winnen via Facebook is De menselijke maat. De aarde over tienduizend jaar, van Salomon Kroonenberg, bekroond met de Eurekaprijs voor het beste non-fictieboek. Volgens Mark Twain is de mens voor de aarde niets meer dan een likje verf op het topje van de Eiffeltoren. Over klimaatverandering en onze rol daarin – die veel kleiner is dan we eigenlijk willen horen. De lezer met de leukste reactie via Facebook op onze editie krijgt dit boek toegestuurd per post.


Elke relatie begint met ‘ik’. Jezelf kennen helpt om een goede relatie op te bouwen én te houden. Maar wat is het ‘zelf’ eigenlijk? In Ik. De filosofie van het zelf nemen de drie auteurs, Leon de Bruin, Fleur Jongepier en Sem de Maagt − van respectievelijk de Radboud Universiteit Nijmegen, Erasmus Universiteit Rotterdam en Universiteit Utrecht − je mee met deze filosofische vraag. Like ons op Facebook en word zelf de winnaar van dit boek, uitgegeven door Boom uitgevers.


De illusie van het geheugen, daar gaat het in de nieuwste editie van Blind over, editie 45, en zo heet ook het boek van Julia Shaw dat je kunt winnen met onze Like & Win-actie. Op humoristische en herkenbare wijze neemt Shaw ons mee naar de wereld van de herinneringen waarin niets is wat het lijkt. Om kans te maken like de Facebook-pagina van Blind en dit bericht. Deze actie wordt mede mogelijk gemaakt door Uitgeverij Prometheus.
Op uitnodiging van het Interdisciplinair Congres Amsterdam, 12 april 2016, gaat deze editie van Blind over geluk!*

Do you feel lucky?

In samenwerking met Uitgeverij Lannoo mogen we een kopie van het boek 'Geluk' van Leo Bormans weggeven! In dit uitdagende boek delen 100 topexperts in de positieve psychologie, van IJsland tot Zuid-Afrika en van China tot Australië, de kennis die zij bezitten over geluk!

Like Blind op , deel dit bericht en wie weet word jij de gelukkige winnaar!


Interdisciplinariteit in de breedste zin was vóór de komst van webtijdschrift Blind nauwelijks vertegenwoordigd op het internet. Met Blind is er sinds 2004 een digitaal, interdisciplinair blad, speciaal bedoeld voor studenten, docenten en onderzoekers met een interesse die over de grenzen van vakgebieden reikt.

Vier keer per jaar komt er een nieuwe editie van Blind uit. Elk nummer heeft een thema dat op een interdisciplinaire manier wordt benaderd in artikelen, interviews, recensies en opiniestukken van en voor studenten, wetenschappers en professoren.   

BLIND
 online interdisciplinair tijdschrift  
BLIND 28
alle edities      zoeken + vakgebieden       random editie       vorige editie       volgende editie       
naar boven       
BLIND 28 - Virtualiteit
sluiten


klik hier voor huidige redactie


sluiten

28
Virtualiteit

'We are dwellers on the threshold between the real and the virtual; we are unsure of how to cycle-through between our online and offline lives.'
Sherry Turkle in Multiple Subjectivity and Virtual Community, 1997.

Vijftien jaar geleden schreef Sherry Turkle, Amerikaans sociologe gespecialiseerd in hoe mensen zich verhouden tot technologie, dit. Ze schetst een mooi beeld van de mens die zich bevindt op de drempel tussen de virtuele en de fysieke wereld, schakelend tussen het 'online' en 'offline' leven.

Vijftien jaar later is de grens tussen online en offline en virtueel en reëel niet zo duidelijk meer te trekken. De virtuele wereld is letterlijk dichterbij gekomen met de touchscreen en de webcam, met de iPhone, de BlackBerry en de laptop, en met draadloze netwerken in cafés, openbare gebouwen en openbaar vervoer. De virtuele wereld is inmiddels zodanig verweven met onze alledaagse omgeving dat het de vraag is of we nog wel van een tegenstelling kunnen spreken. Misschien bestaat Turkles threshold niet meer en leven we inmiddels in een hybride werkelijkheid waarin virtueel en fysiek onlosmakelijk verbonden zijn.

Deze editie opent met een Redactioneel waarin wordt toegelicht wat wij verstaan onder virtualiteit. Promovendus Michael Stevenson belicht in zijn Engelstalige artikel After virtuality: a postmortem on early internet culture hoe het idee van virtualiteit is veranderd ten opzichte van de heersende opvattingen in de jaren ’90, toen internet net ontstond.
In mei organiseerde het Dutch Electronic Art Festival een debat over de augmented society. Onze redacteur was erbij en doet verslag in Augmented society - de toekomst van de virtueel verbeterde openbare ruimte.

Zelfs een concreet gegeven als voedsel speelt zich niet langer alleen af in de fysieke wereld, zoals wordt aangetoond in Globale handel, lokale gevolgen dat onze redacteur Petra van der Kooij schreef naar aanleiding van een interview over voedselspeculatie met expert Rens van Tilburg.

Een hot item in het denken over virtualiteit is de vraag hoe het virtuele intermenselijke relaties beïnvloed. In deze editie besteden we aandacht aan zowel de negatieve als de positieve effecten van sociaal contact via internet. Niels Baas doet onderzoek naar cyberpesten en schreef een column over het fenomeen bangalijstjes: wie op nummer één staat heeft de twijfelachtige eer de grootste slet van de school te zijn.
Gelukkig kan online contact ook tot échte liefde leiden, bewijzen Amanda en Patrick in de documentaire Liefde in tijden van internet die Bram van Splunteren maakte voor de VPRO. Deze mozaïekvertelling, hier online te bekijken, toont de verleidingen, het verslavende, de verveling en de valkuilen van de virtuele liefde. Het begeleidende artikel Verliefd op een fantasie door Jesse van der Lee plaatst de documentaire in een wetenschappelijke context.

Speciaal voor Blind ontwikkelde interdisciplinair ontwerper Marijn Schilling de Lach-o-matic: een virtuele, speelse manier om online communicatie te onderzoeken.

De redactie wenst u veel leesplezier!              


Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuwe edities en activiteiten van Blind? Meldt u aan voor onze digitale nieuwsbrief:Het e-mailadres wordt alleen gebruikt voor toezending van de e-mail met de links naar de nieuwe editie. Het adres staat opgeslagen bij MailChimp. MailChimp hanteert een eigen privacybeleid waarmee u instemt als u zich abonneert op onze nieuwsbrief. Elke nieuwsbrief toont een link waarmee toezending kan worden gestopt. Om uw adres eventueel nog te laten verwijderen uit het opzeggingenbestand stuurt u een e-mail aan redactie@ziedaar.nl.