Macht

Column: Man en macht
Wim Ghijsen

Het isolement van de Gazastrook
Petra van der Kooij

Vijftig tinten gender
Phaedra Onclin

Hoe vrij zijn wij?
Inga Aarts
- 2 reacties

De Artistieke Wending
Tine Wilde

Beeldreportage: Macht en het menselijk lichaam
Camilo Cruz

colofon  issn 1879-8144  8 oktober 2012

Alle edities   Vakgebieden            
English   Over Blind       Vacatures
Volg ons:               
© 2004–2019 Blind    disclaimer   cookies

 

Zoek je klankbord, discussie, inspiratie? Klik eens op onderstaande links voor de uitgebreide programma’s van deze interdisciplinaire organisaties. Interessante lezingen, workshops, boeken etc. die je de mogelijkheid bieden om studenten en academici te ontmoeten die niet in hokjes denken.

Bregje Dijksterhuis, winnares van de columnwedstrijd, hier tussen juyrleden Lucy Wenting en Sheila Sitalsing


Ter ere van deze speciale editie organiseren wij een Like & Win-actie. Zet je beste (of lelijkste) sportselfie op Facebook of Twitter (.@ziedaar), tag ons of zet het op onze Facebookpagina en maak kans op het boek Running Like a Girl van Alexandra Heminsley. Onder de deelnemers verloten we ook tien linnen tassen met het logo van Blind erop.Het boek dat je deze keer kunt winnen via Facebook is De menselijke maat. De aarde over tienduizend jaar, van Salomon Kroonenberg, bekroond met de Eurekaprijs voor het beste non-fictieboek. Volgens Mark Twain is de mens voor de aarde niets meer dan een likje verf op het topje van de Eiffeltoren. Over klimaatverandering en onze rol daarin – die veel kleiner is dan we eigenlijk willen horen. De lezer met de leukste reactie via Facebook op onze editie krijgt dit boek toegestuurd per post.


Elke relatie begint met ‘ik’. Jezelf kennen helpt om een goede relatie op te bouwen én te houden. Maar wat is het ‘zelf’ eigenlijk? In Ik. De filosofie van het zelf nemen de drie auteurs, Leon de Bruin, Fleur Jongepier en Sem de Maagt − van respectievelijk de Radboud Universiteit Nijmegen, Erasmus Universiteit Rotterdam en Universiteit Utrecht − je mee met deze filosofische vraag. Like ons op Facebook en word zelf de winnaar van dit boek, uitgegeven door Boom uitgevers.


De illusie van het geheugen, daar gaat het in de nieuwste editie van Blind over, editie 45, en zo heet ook het boek van Julia Shaw dat je kunt winnen met onze Like & Win-actie. Op humoristische en herkenbare wijze neemt Shaw ons mee naar de wereld van de herinneringen waarin niets is wat het lijkt. Om kans te maken like de Facebook-pagina van Blind en dit bericht. Deze actie wordt mede mogelijk gemaakt door Uitgeverij Prometheus.
Op uitnodiging van het Interdisciplinair Congres Amsterdam, 12 april 2016, gaat deze editie van Blind over geluk!*

Do you feel lucky?

In samenwerking met Uitgeverij Lannoo mogen we een kopie van het boek 'Geluk' van Leo Bormans weggeven! In dit uitdagende boek delen 100 topexperts in de positieve psychologie, van IJsland tot Zuid-Afrika en van China tot Australië, de kennis die zij bezitten over geluk!

Like Blind op , deel dit bericht en wie weet word jij de gelukkige winnaar!


Interdisciplinariteit in de breedste zin was vóór de komst van webtijdschrift Blind nauwelijks vertegenwoordigd op het internet. Met Blind is er sinds 2004 een digitaal, interdisciplinair blad, speciaal bedoeld voor studenten, docenten en onderzoekers met een interesse die over de grenzen van vakgebieden reikt.

Vier keer per jaar komt er een nieuwe editie van Blind uit. Elk nummer heeft een thema dat op een interdisciplinaire manier wordt benaderd in artikelen, interviews, recensies en opiniestukken van en voor studenten, wetenschappers en professoren.   

BLIND
 online interdisciplinair tijdschrift  
BLIND 29
alle edities      zoeken + vakgebieden       random editie       vorige editie       volgende editie       
naar boven       
BLIND 29 - Macht
sluiten


Redactie

Petra van der Kooij
Daniel Doodkorte
Inga Aarts
Arda van Tiggelen


Redactieraad

...


klik hier voor huidige redactie


sluiten

29
Macht

Macht kent vele verschijningsvormen. Wanneer we de krant openslaan lezen we over kabinetsformaties in Nederland, gewapende conflicten in het Midden-Oosten en bedrijfsovernames die vandaag de dag dikwijls gepaard gaan met (massale) ontslagen. In al deze gevallen gaat het over groepen mensen die in een dominante positie verkeren ten opzichte van andere mensen.

Maar ook op het microniveau van ons dagelijks leven worden we al dan niet bewust voortdurend geconfronteerd met de dynamiek van macht en onmacht. Macht over ons eigen lichaam, wanneer het gaat om voornemens om meer te bewegen of te stoppen met roken. Macht over ons eigen denken, wanneer bepaalde zaken bijvoorbeeld maar in ons hoofd blijven malen zonder dat we deze kunnen stoppen. En dan zijn er nog de verhoudingen tussen twee (of soms zelfs meerdere) mensen: een relatie of huwelijk.

In deze editie van Blind wordt het thema macht bekeken vanuit verschillende perspectieven. Wim Ghijsen legt in zijn column Man en macht een verband tussen macht en testosteron als ‘biologische machtsthermometer’.

Dit wordt door Petra van der Kooij in een breder perspectief geplaatst in het artikel Het isolement van de Gazastrook. Volstaat een biologische verklaring ook wanneer het gaat om lange en slepende conflicten zoals die tussen Israël en Palestina? Een uitstapje naar de dependency theory over afhankelijke economische ontwikkeling biedt aanknopingspunten.

Phaedra Onclin neemt ons vervolgens aan de hand van een kritische reflectie op het succes van de bestseller Fifty Shades of Grey mee in de wereld van de sadomasochistische seksuele relaties. Het artikel Vijftig tinten gender laat onder andere zien hoe literatuur in het moderne (social) mediatijdperk een belangrijke rol kan spelen om over macht- en genderissues na te denken.

Inga Aarts evalueert in Hoe vrij zijn wij? het debat over de vrije wil: hoeveel macht hebben we eigenlijk over ons eigen denken en handelen? Perspectieven uit de neurowetenschap, theologie en filosofie worden met elkaar vergeleken door deze op het continuüm compatibilisme – incompatibilisme te plaatsen.

In het artikel De Artistieke Wending werkt Tine Wilde uit hoe het ‘vertraagd onbewust nadenken’ dat ten grondslag ligt aan een artistieke houding ons indirecte, maar duurzame macht over hedendaagse crises kan bieden.

De editie wordt afgesloten met een beeldreportage van de Amerikaanse fotograaf Camilo Cruz over Macht en het menselijk lichaam. De portretten gemaakt in de rechtbank van Los Angeles brengen de onmacht van het individu ten opzichte van het rechtssysteem in beeld.

Veel leesplezier!

De redactie.              


Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuwe edities en activiteiten van Blind? Meldt u aan voor onze digitale nieuwsbrief:Het e-mailadres wordt alleen gebruikt voor toezending van de e-mail met de links naar de nieuwe editie. Het adres staat opgeslagen bij MailChimp. MailChimp hanteert een eigen privacybeleid waarmee u instemt als u zich abonneert op onze nieuwsbrief. Elke nieuwsbrief toont een link waarmee toezending kan worden gestopt. Om uw adres eventueel nog te laten verwijderen uit het opzeggingenbestand stuurt u een e-mail aan redactie@ziedaar.nl.