Het onbekende

De economische toekomst is onbekend
Marcel Boumans

Tussen twee wereldbeelden
Gerard van den Akker

Het evoluerende heelal: sterren, planeten en leven
Marco Spaans

Het onbekende in de wiskunde
Ronald Meester

Beeldreportage: Ziende blind
Yavanne van Tiggelen

Column: Onbekend bewijs
Jan Koeleman

colofon  issn 1879-8144  19 december 2012

Alle edities   Vakgebieden            
English   Over Blind       Vacatures
Volg ons:               
© 2004–2019 Blind    disclaimer   cookies

 

Zoek je klankbord, discussie, inspiratie? Klik eens op onderstaande links voor de uitgebreide programma’s van deze interdisciplinaire organisaties. Interessante lezingen, workshops, boeken etc. die je de mogelijkheid bieden om studenten en academici te ontmoeten die niet in hokjes denken.

Bregje Dijksterhuis, winnares van de columnwedstrijd, hier tussen juyrleden Lucy Wenting en Sheila Sitalsing


Ter ere van deze speciale editie organiseren wij een Like & Win-actie. Zet je beste (of lelijkste) sportselfie op Facebook of Twitter (.@ziedaar), tag ons of zet het op onze Facebookpagina en maak kans op het boek Running Like a Girl van Alexandra Heminsley. Onder de deelnemers verloten we ook tien linnen tassen met het logo van Blind erop.Het boek dat je deze keer kunt winnen via Facebook is De menselijke maat. De aarde over tienduizend jaar, van Salomon Kroonenberg, bekroond met de Eurekaprijs voor het beste non-fictieboek. Volgens Mark Twain is de mens voor de aarde niets meer dan een likje verf op het topje van de Eiffeltoren. Over klimaatverandering en onze rol daarin – die veel kleiner is dan we eigenlijk willen horen. De lezer met de leukste reactie via Facebook op onze editie krijgt dit boek toegestuurd per post.


Elke relatie begint met ‘ik’. Jezelf kennen helpt om een goede relatie op te bouwen én te houden. Maar wat is het ‘zelf’ eigenlijk? In Ik. De filosofie van het zelf nemen de drie auteurs, Leon de Bruin, Fleur Jongepier en Sem de Maagt − van respectievelijk de Radboud Universiteit Nijmegen, Erasmus Universiteit Rotterdam en Universiteit Utrecht − je mee met deze filosofische vraag. Like ons op Facebook en word zelf de winnaar van dit boek, uitgegeven door Boom uitgevers.


De illusie van het geheugen, daar gaat het in de nieuwste editie van Blind over, editie 45, en zo heet ook het boek van Julia Shaw dat je kunt winnen met onze Like & Win-actie. Op humoristische en herkenbare wijze neemt Shaw ons mee naar de wereld van de herinneringen waarin niets is wat het lijkt. Om kans te maken like de Facebook-pagina van Blind en dit bericht. Deze actie wordt mede mogelijk gemaakt door Uitgeverij Prometheus.
Op uitnodiging van het Interdisciplinair Congres Amsterdam, 12 april 2016, gaat deze editie van Blind over geluk!*

Do you feel lucky?

In samenwerking met Uitgeverij Lannoo mogen we een kopie van het boek 'Geluk' van Leo Bormans weggeven! In dit uitdagende boek delen 100 topexperts in de positieve psychologie, van IJsland tot Zuid-Afrika en van China tot Australië, de kennis die zij bezitten over geluk!

Like Blind op , deel dit bericht en wie weet word jij de gelukkige winnaar!


Interdisciplinariteit in de breedste zin was vóór de komst van webtijdschrift Blind nauwelijks vertegenwoordigd op het internet. Met Blind is er sinds 2004 een digitaal, interdisciplinair blad, speciaal bedoeld voor studenten, docenten en onderzoekers met een interesse die over de grenzen van vakgebieden reikt.

Vier keer per jaar komt er een nieuwe editie van Blind uit. Elk nummer heeft een thema dat op een interdisciplinaire manier wordt benaderd in artikelen, interviews, recensies en opiniestukken van en voor studenten, wetenschappers en professoren.   

BLIND
 online interdisciplinair tijdschrift  
BLIND 30
alle edities      zoeken + vakgebieden       random editie       vorige editie       volgende editie       
naar boven       
BLIND 30 - Het onbekende
sluiten


Redactie

Petra van der Kooij
Daniel Doodkorte
Inga Aarts
Arda van Tiggelen


Redactieraad

Machiel Keestra
Wim Ghijsen
Bernrd Kruithof


klik hier voor huidige redactie


sluiten

30
Het onbekende

Wetenschap is ontstaan om te verklaren wat we niet begrijpen, om te ontdekken wat we nog niet kennen, om het onbekende bekend te maken.

Maar als wetenschapper heb je altijd te maken met wat nog onbekend is in jouw vakgebied, met onbekende factoren in je onderzoek, en met voor jou en jouw discipline onbekende methoden of denkwijzen. In deze editie van Blind staan deze onbekendheden centraal: Hoe gaan we in de wetenschap om met wat we (nog) niet weten?

Economen worden geacht de toekomst van de economie te voorspellen. Marcel Boumans geeft in zijn artikel De economische toekomst is onbekend een heldere analyse van hoe de economische wetenschappelijke aanpak rekenschap aflegt van de onbekende factoren in toekomstvoorspellingen, waar andere wetenschapsdisciplines veel van kunnen leren.

Een hele andere onbekende dimensie ligt in het heelal. Gerard van den Akker beschrijft in zijn artikel Tussen twee werelden hoe onze interpretatie van het heelal kan worden verklaard en verworpen, aan de hand van de geschiedenis van het beeld van ons universum, door de eeuwen heen.

Het artikel Het evoluerende heelal: sterren, planeten en leven gaat niet over onze interpretatie van het heelal, maar over het ontstaan ervan. Marco Spaans beschrijft hierin hoe ons heelal en het leven op onze planeet tot stand gekomen is. Hij kijkt naar welke factoren nog onbekend zijn, onder andere in de zoektocht naar leven buiten onze eigen Aarde.

In Het onbekende in de wiskunde verkent Ronald Meester welke rol het onbekende speelt in de mathematische wetenschap in een filosofische beschouwing van verschillende belangrijke concepten in de wiskunde.

Yavanne van Tiggelen laat met haar illustraties in Ziende blind zien hoe de wereld eruit ziet door de ogen van de patiënten van de neuroloog Oliver Sacks, voor wie het bekende volslagen onbekend en onherkenbaar is.

Forensisch onderzoek poogt de ware toedracht van een gebeurtenis te ontdekken en heeft daarbij vaak te maken met vele onbekende factoren. Interdisciplinariteit speelt hier een belangrijke rol in, aldus Jan Koeleman in zijn column Onbekend bewijs.

Veel leesplezier gewenst!

De redactie.              


Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuwe edities en activiteiten van Blind? Meldt u aan voor onze digitale nieuwsbrief:Het e-mailadres wordt alleen gebruikt voor toezending van de e-mail met de links naar de nieuwe editie. Het adres staat opgeslagen bij MailChimp. MailChimp hanteert een eigen privacybeleid waarmee u instemt als u zich abonneert op onze nieuwsbrief. Elke nieuwsbrief toont een link waarmee toezending kan worden gestopt. Om uw adres eventueel nog te laten verwijderen uit het opzeggingenbestand stuurt u een e-mail aan redactie@ziedaar.nl.