Norm en afwijking: de DSM-5

De evolutie van de DSM
Roos de Graaf

De DSM in het perspectief van de kritiek
Jan Derksen

Wanneer is een kopje, een kopje en geen mok?
Hilde M. Geurts

De DSM is voor de psychiater
Petra van der Kooij
- 1 reactie

Column: Geoorloofd ongelukkig zijn
Anoniem

colofon  issn 1879-8144  6 maart 2013

Alle edities   Vakgebieden            
English   Over Blind       Vacatures
Volg ons:               
© 2004–2019 Blind    disclaimer   cookies

 

Zoek je klankbord, discussie, inspiratie? Klik eens op onderstaande links voor de uitgebreide programma’s van deze interdisciplinaire organisaties. Interessante lezingen, workshops, boeken etc. die je de mogelijkheid bieden om studenten en academici te ontmoeten die niet in hokjes denken.

Bregje Dijksterhuis, winnares van de columnwedstrijd, hier tussen juyrleden Lucy Wenting en Sheila Sitalsing


Ter ere van deze speciale editie organiseren wij een Like & Win-actie. Zet je beste (of lelijkste) sportselfie op Facebook of Twitter (.@ziedaar), tag ons of zet het op onze Facebookpagina en maak kans op het boek Running Like a Girl van Alexandra Heminsley. Onder de deelnemers verloten we ook tien linnen tassen met het logo van Blind erop.Het boek dat je deze keer kunt winnen via Facebook is De menselijke maat. De aarde over tienduizend jaar, van Salomon Kroonenberg, bekroond met de Eurekaprijs voor het beste non-fictieboek. Volgens Mark Twain is de mens voor de aarde niets meer dan een likje verf op het topje van de Eiffeltoren. Over klimaatverandering en onze rol daarin – die veel kleiner is dan we eigenlijk willen horen. De lezer met de leukste reactie via Facebook op onze editie krijgt dit boek toegestuurd per post.


Elke relatie begint met ‘ik’. Jezelf kennen helpt om een goede relatie op te bouwen én te houden. Maar wat is het ‘zelf’ eigenlijk? In Ik. De filosofie van het zelf nemen de drie auteurs, Leon de Bruin, Fleur Jongepier en Sem de Maagt − van respectievelijk de Radboud Universiteit Nijmegen, Erasmus Universiteit Rotterdam en Universiteit Utrecht − je mee met deze filosofische vraag. Like ons op Facebook en word zelf de winnaar van dit boek, uitgegeven door Boom uitgevers.


De illusie van het geheugen, daar gaat het in de nieuwste editie van Blind over, editie 45, en zo heet ook het boek van Julia Shaw dat je kunt winnen met onze Like & Win-actie. Op humoristische en herkenbare wijze neemt Shaw ons mee naar de wereld van de herinneringen waarin niets is wat het lijkt. Om kans te maken like de Facebook-pagina van Blind en dit bericht. Deze actie wordt mede mogelijk gemaakt door Uitgeverij Prometheus.
Op uitnodiging van het Interdisciplinair Congres Amsterdam, 12 april 2016, gaat deze editie van Blind over geluk!*

Do you feel lucky?

In samenwerking met Uitgeverij Lannoo mogen we een kopie van het boek 'Geluk' van Leo Bormans weggeven! In dit uitdagende boek delen 100 topexperts in de positieve psychologie, van IJsland tot Zuid-Afrika en van China tot Australië, de kennis die zij bezitten over geluk!

Like Blind op , deel dit bericht en wie weet word jij de gelukkige winnaar!


Interdisciplinariteit in de breedste zin was vóór de komst van webtijdschrift Blind nauwelijks vertegenwoordigd op het internet. Met Blind is er sinds 2004 een digitaal, interdisciplinair blad, speciaal bedoeld voor studenten, docenten en onderzoekers met een interesse die over de grenzen van vakgebieden reikt.

Vier keer per jaar komt er een nieuwe editie van Blind uit. Elk nummer heeft een thema dat op een interdisciplinaire manier wordt benaderd in artikelen, interviews, recensies en opiniestukken van en voor studenten, wetenschappers en professoren.   

BLIND
 online interdisciplinair tijdschrift  
BLIND 31
alle edities      zoeken + vakgebieden       random editie       vorige editie       volgende editie       
naar boven       
BLIND 31 - Norm en afwijking: de DSM-5
sluiten


Redactie

Petra van der Kooij
Daniel Doodkorte
Inga Aarts
Annebeth Buijs
Arda van Tiggelen


Redactieraad

Machiel Keestra
Wim Ghijsen
Bernard Kruithof


klik hier voor huidige redactie


sluiten

31
Norm en afwijking: de DSM-5

Als het gaat over de norm en de afwijking, denk je al snel aan mensen die om wat voor reden dan ook afwijken van de heersende norm. Dit kan gaan om een fysieke handicap, bijvoorbeeld bij mensen die een been missen en daarmee afwijken van de norm 'mensen hebben twee benen'.

Wat normaal, en dus de norm is, kan op verschillende manieren bepaald worden.
Ongeschreven normen die gaan over gedrag of omgang met anderen worden vaak sociaal bepaald, er is binnen een groep mensen of cultuur consensus over.
In wetenschappelijke zin is de norm vaak een statistisch gegeven: dat wat bij de meerderheid van de populatie voorkomt, is normaal. Een andere manier om te bepalen wat normaal is, is dat wat ideaal of gewenst is, als normaal te beschouwen. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om een ideaal zoals zelfontplooiing: de vrijheid van een individu om zichzelf te ontplooien. Een derde definitie van de norm is de afwezigheid van stoornissen, zoals deze gehanteerd wordt in de medische wetenschap. Als je niet ziek bent, ben je gezond; als je geen psychische stoornissen hebt, ben je 'normaal'.

Om vast te stellen of iemand een medische stoornis heeft, wordt gekeken of hij/zij last heeft van (een combinatie van) symptomen passend binnen vastgestelde categorieën in een classificatiesysteem. Voorbeelden van medische classificatiesystemen zijn de ICD-10 van de World Health Organisation en de DSM, de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders van de American Psychiatric Association. Momenteel wordt de inhoud van de huidige editie (DSM-IV) herzien, wat voor veel discussie zorgt onder medisch professionals. Naar verwachting verschijnt de DSM-5 in mei 2013.

Dit is voor aanleiding om een nummer aan deze ‘bijbel voor de psychiatrie’ te wijden. Deze editie van Blind draait om de DSM als normbepalend instrument. Want de DSM definieert psychische stoornissen aan de hand van combinaties van symptomen. In feite stelt de DSM de norm voor de afwijking: passen jouw symptomen niet binnen het classificatiesysteem, dan wijk je niet genoeg af en heb je geen psychische stoornis. Psychologen, onderzoekers en een psychiatrisch patiënt reflecteren in deze editie van Blind op de toepassingen en tekortkomingen van de DSM.

In het artikel De evolutie van de DSM van psychologe Roos de Graaf leest u hoe de DSM door de jaren ontwikkeld is en hoe het classificatiesysteem in de praktijk toegepast wordt door therapeuten.

Eén van de problemen met de DSM is dat er weinig aandacht is voor de etiologie (-hoe deze/het ontstaan) van de stoornissen. Onder andere om deze reden bepleit sociaal psycholoog Jan Derksen in zijn artikel De DSM in het perspectief van de kritiek dat er meer aandacht moet komen voor onderliggende theorieën bij de stoornissen en de belangrijke rol van de psychotherapeut hierin.

In haar artikel Wanneer is een kopje, een kopje en geen mok? brengt Hilde Geurts beide standpunten samen: aan de hand van de stoornis autisme schetst zij de controverses rond de DSM, maar betoogt ook waarom deze toch van belang is.

Dat de DSM juist wel een zinnige bijdrage kan leveren in de patiëntenzorg, betoogt psychiater Jan Swinkels. In een interview door onze redacteur Petra van der Kooij geeft hij antwoord op de vraag waarom de DSM er is en waarom deze belangrijk is, in De DSM is voor de psychiater.

Tot slot komt de andere kant van het verhaal aan bod: die van de patiënt. In de column Geoorloofd ongelukkig zijn beschrijft een anonieme studente hoe het is om te leven met meerdere DSM-diagnoses en hoe de DSM haar genezingsproces beïnvloedde.

De redactie wenst u veel leesplezier!              


Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuwe edities en activiteiten van Blind? Meldt u aan voor onze digitale nieuwsbrief:Het e-mailadres wordt alleen gebruikt voor toezending van de e-mail met de links naar de nieuwe editie. Het adres staat opgeslagen bij MailChimp. MailChimp hanteert een eigen privacybeleid waarmee u instemt als u zich abonneert op onze nieuwsbrief. Elke nieuwsbrief toont een link waarmee toezending kan worden gestopt. Om uw adres eventueel nog te laten verwijderen uit het opzeggingenbestand stuurt u een e-mail aan redactie@ziedaar.nl.