Alternatieve economie

Naar een economie van vrijheid
Petra van der Kooij

Crypto-currency
Sjors van Heuveln

Financiële democratie
Arjen Siegmann

Werken aan de WEconomy
Jan Jonker

Column: Eindeloze reproductie
Allard Haarman

colofon  issn 1879-8144  15 november 2013

Alle edities   Vakgebieden            
English   Over Blind       Vacatures
Volg ons:               
© 2004–2019 Blind    disclaimer   cookies

 

Zoek je klankbord, discussie, inspiratie? Klik eens op onderstaande links voor de uitgebreide programma’s van deze interdisciplinaire organisaties. Interessante lezingen, workshops, boeken etc. die je de mogelijkheid bieden om studenten en academici te ontmoeten die niet in hokjes denken.

Bregje Dijksterhuis, winnares van de columnwedstrijd, hier tussen juyrleden Lucy Wenting en Sheila Sitalsing


Ter ere van deze speciale editie organiseren wij een Like & Win-actie. Zet je beste (of lelijkste) sportselfie op Facebook of Twitter (.@ziedaar), tag ons of zet het op onze Facebookpagina en maak kans op het boek Running Like a Girl van Alexandra Heminsley. Onder de deelnemers verloten we ook tien linnen tassen met het logo van Blind erop.Het boek dat je deze keer kunt winnen via Facebook is De menselijke maat. De aarde over tienduizend jaar, van Salomon Kroonenberg, bekroond met de Eurekaprijs voor het beste non-fictieboek. Volgens Mark Twain is de mens voor de aarde niets meer dan een likje verf op het topje van de Eiffeltoren. Over klimaatverandering en onze rol daarin – die veel kleiner is dan we eigenlijk willen horen. De lezer met de leukste reactie via Facebook op onze editie krijgt dit boek toegestuurd per post.


Elke relatie begint met ‘ik’. Jezelf kennen helpt om een goede relatie op te bouwen én te houden. Maar wat is het ‘zelf’ eigenlijk? In Ik. De filosofie van het zelf nemen de drie auteurs, Leon de Bruin, Fleur Jongepier en Sem de Maagt − van respectievelijk de Radboud Universiteit Nijmegen, Erasmus Universiteit Rotterdam en Universiteit Utrecht − je mee met deze filosofische vraag. Like ons op Facebook en word zelf de winnaar van dit boek, uitgegeven door Boom uitgevers.


De illusie van het geheugen, daar gaat het in de nieuwste editie van Blind over, editie 45, en zo heet ook het boek van Julia Shaw dat je kunt winnen met onze Like & Win-actie. Op humoristische en herkenbare wijze neemt Shaw ons mee naar de wereld van de herinneringen waarin niets is wat het lijkt. Om kans te maken like de Facebook-pagina van Blind en dit bericht. Deze actie wordt mede mogelijk gemaakt door Uitgeverij Prometheus.
Op uitnodiging van het Interdisciplinair Congres Amsterdam, 12 april 2016, gaat deze editie van Blind over geluk!*

Do you feel lucky?

In samenwerking met Uitgeverij Lannoo mogen we een kopie van het boek 'Geluk' van Leo Bormans weggeven! In dit uitdagende boek delen 100 topexperts in de positieve psychologie, van IJsland tot Zuid-Afrika en van China tot Australië, de kennis die zij bezitten over geluk!

Like Blind op , deel dit bericht en wie weet word jij de gelukkige winnaar!


Interdisciplinariteit in de breedste zin was vóór de komst van webtijdschrift Blind nauwelijks vertegenwoordigd op het internet. Met Blind is er sinds 2004 een digitaal, interdisciplinair blad, speciaal bedoeld voor studenten, docenten en onderzoekers met een interesse die over de grenzen van vakgebieden reikt.

Vier keer per jaar komt er een nieuwe editie van Blind uit. Elk nummer heeft een thema dat op een interdisciplinaire manier wordt benaderd in artikelen, interviews, recensies en opiniestukken van en voor studenten, wetenschappers en professoren.   

BLIND
 online interdisciplinair tijdschrift  
BLIND 32
alle edities      zoeken + vakgebieden       random editie       vorige editie       volgende editie       
naar boven       
BLIND 32 - Alternatieve economie
sluiten


Redactie

Petra van der Kooij
Daniel Doodkorte
Inga Aarts
Annebeth Buijs
Arda van Tiggelen
Annefleur Langedijk


Redactieraad

Machiel Keestra
Wim Ghijsen
Bernard Kruithof
Sheila Shitalsing


klik hier voor huidige redactie


sluiten

32
Alternatieve economie

In de jaren ’50 en ’60 ontwikkelt Nederland een verzorgingsstaat. Deze tijd staat in het teken van economische voorspoed, maar dit houdt niet eeuwig aan. De inflatie van de dollar en daarmee de val van het Bretton Woods-stelsel in 1971 met daaropvolgend de eerste oliecrisis in 1973, betekent het einde van deze periode. In de jaren die daarop volgen loopt het begrotingstekort op en neemt de staatsschuld toe. Er komen steeds meer werklozen bij en de uitkeringsafhankelijkheid groeit.

Het kabinet stapt over op het voeren van een politiek beleid waarin wordt bezuinigd op collectieve uitgaven. In 1985 trekt de wereldeconomie weer op, maar pas in de jaren ’90 is onder het beleid van ‘Paars’ het gevoel van voorspoed weer terug. Momenteel is de economie opnieuw aan het wankelen.1 Over de toekomst van het politiek-economische beleid zijn verschillende geluiden te horen. Zal deze tijd een nieuw kantelpunt teweegbrengen in het economische systeem?

In deze editie staat de financiële crisis als een mogelijkheid tot transitie naar een alternatief economisch systeem centraal. In de artikelen worden verschillende alternatieve economieën besproken. Alle aspecten van economie komen aan bod: productie en consumptie, het politieke en het sociaal-economische, de financiële en monetaire kant.

Allereerst gaan we in op de financiële kant van onze economie en de politiek. De financiële systemen uit onze samenlevingen kunnen worden beschouwd als complexe systemen die gemakkelijk kunnen falen. Universitair hoofddocent Arjen Siegmann, gespecialiseerd in financiële markten en instituties, stelt vragen over de verantwoordelijkheid van de politiek bij het falen van zo’n systeem, en wat de gevolgen voor ons als burgers zijn als een financiële institutie instort. Wie heeft er eigenlijk controle over de economie en in hoeverre is de politiek nog onafhankelijk in haar beleidsvorming? De samenhang tussen de politiek en het financiële systeem komt aan bod in Siegmanns artikel Financiële democratie.

In het verlengde van het eerste artikel begint Sjors van Heuvelen zijn artikel met het bespreken van de toenemende mate van wantrouwen in banken onder de bevolking. Daarom zoeken spaarders en investeerders naar alternatieve manieren om hun kapitaal veilig te stellen, maar zijn er alternatieven mogelijk in deze maatschappij waarin we afhankelijk zijn van geld en dus banken? Nieuwe technologische mogelijkheden hebben geleidt tot de ontwikkeling van de Bitcoin. Kan deze virtuele coin dienen als alternatief voor de euro? Lees in Crypto-currency alles over het hoe en wat achter de Bitcoin.

Hele andere zorgen over de huidige economie en de gevolgen op ecologisch en sociaal-cultureel vlak, komen aan bod in de laatste drie artikelen. Jan Jonker, hoogleraar in duurzaam ondernemen, bespreekt allereerst in Werken aan de WEconomy het belang van structurele oplossingen in tijden van bezuinigingen. Het oude moet worden losgelaten en we moeten op weg naar een heel andere economie. De vraag is alleen, hoe gaan we dat doen en wat is onze rol daarin? Jan Jonker komt met het antwoord.

Eindeloze reproductie sluit aan op het vorige artikel. Het fenomeen recyclen kwam op als alternatief voor weggooien en momenteel gaat deze ontwikkeling verder en wordt upcycling gepresenteerd als alternatief voor recycling. Allard Haarman bespreekt in zijn column wat hiermee wordt bedoeld en stelt de vraag of we dit eigenlijk wel willen?

Uiteindelijk worden dezelfde problemen van het huidige economische stelsel besproken in het artikel Naar een economie van vrijheid. Dit keer wordt het echter toegepast op het westerse ontwikkelingsbeleid en de zwakke punten daarvan. Redactielid Petra van der Kooij bespreekt het gedachtegoed van ontwikkelingseconoom en filosoof Amartya Sen en past dit toe als mogelijke oplossing voor de crises van de moderne, ontwikkelde samenleving.

De redactie wenst u veel leesplezier!Noten

1. parlement.com/id/vht7jba3jsy6/historisch_overzicht_cijfers_kabinetten              


Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuwe edities en activiteiten van Blind? Meldt u aan voor onze digitale nieuwsbrief:Het e-mailadres wordt alleen gebruikt voor toezending van de e-mail met de links naar de nieuwe editie. Het adres staat opgeslagen bij MailChimp. MailChimp hanteert een eigen privacybeleid waarmee u instemt als u zich abonneert op onze nieuwsbrief. Elke nieuwsbrief toont een link waarmee toezending kan worden gestopt. Om uw adres eventueel nog te laten verwijderen uit het opzeggingenbestand stuurt u een e-mail aan redactie@ziedaar.nl.