Miscommunicatie

Ruis op de lijn
Marij Hillen

Wetenschap in het nieuws: waarom gaat het fout?
Edwin van Lacum

Het klimaatdebat aan de hand van het IPCC rapport
Hans Kerkvliet

Een vorm van intentionele miscommunicatie: covert action
Ben de Jong

Beeldvorming in de geschiedenis en het belang van triviale zaken
Wouter van der Horst

Does your nose bleed when you see someone attractive?
Jiaqi Li

Column: Ergens is dit waar: de student en zijn parallelle wereld
Renske van Bronswijk

colofon  issn 1879-8144  13 januari 2014

Alle edities   Vakgebieden            
English   Over Blind       Vacatures
Volg ons:               
© 2004–2019 Blind    disclaimer   cookies

 

Zoek je klankbord, discussie, inspiratie? Klik eens op onderstaande links voor de uitgebreide programma’s van deze interdisciplinaire organisaties. Interessante lezingen, workshops, boeken etc. die je de mogelijkheid bieden om studenten en academici te ontmoeten die niet in hokjes denken.

Bregje Dijksterhuis, winnares van de columnwedstrijd, hier tussen juyrleden Lucy Wenting en Sheila Sitalsing


Ter ere van deze speciale editie organiseren wij een Like & Win-actie. Zet je beste (of lelijkste) sportselfie op Facebook of Twitter (.@ziedaar), tag ons of zet het op onze Facebookpagina en maak kans op het boek Running Like a Girl van Alexandra Heminsley. Onder de deelnemers verloten we ook tien linnen tassen met het logo van Blind erop.Het boek dat je deze keer kunt winnen via Facebook is De menselijke maat. De aarde over tienduizend jaar, van Salomon Kroonenberg, bekroond met de Eurekaprijs voor het beste non-fictieboek. Volgens Mark Twain is de mens voor de aarde niets meer dan een likje verf op het topje van de Eiffeltoren. Over klimaatverandering en onze rol daarin – die veel kleiner is dan we eigenlijk willen horen. De lezer met de leukste reactie via Facebook op onze editie krijgt dit boek toegestuurd per post.


Elke relatie begint met ‘ik’. Jezelf kennen helpt om een goede relatie op te bouwen én te houden. Maar wat is het ‘zelf’ eigenlijk? In Ik. De filosofie van het zelf nemen de drie auteurs, Leon de Bruin, Fleur Jongepier en Sem de Maagt − van respectievelijk de Radboud Universiteit Nijmegen, Erasmus Universiteit Rotterdam en Universiteit Utrecht − je mee met deze filosofische vraag. Like ons op Facebook en word zelf de winnaar van dit boek, uitgegeven door Boom uitgevers.


De illusie van het geheugen, daar gaat het in de nieuwste editie van Blind over, editie 45, en zo heet ook het boek van Julia Shaw dat je kunt winnen met onze Like & Win-actie. Op humoristische en herkenbare wijze neemt Shaw ons mee naar de wereld van de herinneringen waarin niets is wat het lijkt. Om kans te maken like de Facebook-pagina van Blind en dit bericht. Deze actie wordt mede mogelijk gemaakt door Uitgeverij Prometheus.
Op uitnodiging van het Interdisciplinair Congres Amsterdam, 12 april 2016, gaat deze editie van Blind over geluk!*

Do you feel lucky?

In samenwerking met Uitgeverij Lannoo mogen we een kopie van het boek 'Geluk' van Leo Bormans weggeven! In dit uitdagende boek delen 100 topexperts in de positieve psychologie, van IJsland tot Zuid-Afrika en van China tot Australië, de kennis die zij bezitten over geluk!

Like Blind op , deel dit bericht en wie weet word jij de gelukkige winnaar!


Interdisciplinariteit in de breedste zin was vóór de komst van webtijdschrift Blind nauwelijks vertegenwoordigd op het internet. Met Blind is er sinds 2004 een digitaal, interdisciplinair blad, speciaal bedoeld voor studenten, docenten en onderzoekers met een interesse die over de grenzen van vakgebieden reikt.

Vier keer per jaar komt er een nieuwe editie van Blind uit. Elk nummer heeft een thema dat op een interdisciplinaire manier wordt benaderd in artikelen, interviews, recensies en opiniestukken van en voor studenten, wetenschappers en professoren.   

BLIND
 online interdisciplinair tijdschrift  
BLIND 33
alle edities      zoeken + vakgebieden       random editie       vorige editie       volgende editie       
naar boven       
BLIND 33 - Miscommunicatie
sluiten

Hoofdredactie

Inga Aarts


Redactie

Daniel Doodkorte
Annefleur Langedijk
Esther Visser


Redactieraad

dr. W.E.J.M. Ghijsen
drs. Machiel Keestra
dr. Bernard Kruithof
dr. T.A.P. Metze
drs. S. Sitalsing
drs. L.U. Wenting


klik hier voor huidige redactie


sluiten

33
Miscommunicatie

In communicatie kan er op allerlei fronten een hoop misgaan. Dit kan grote gevolgen hebben voor de betrokkenen. Miscommunicatie kan voorkomen tussen mensen, op de werkvloer, tussen regering en het volk, tussen arts en patiënt, tussen en binnen culturen en religies, op scholen en in de media. En dit zijn pas enkele voorbeelden van situaties waarin miscommunicatie kan ontstaan. Niet alleen de situaties kunnen sterk verschillen, maar ook de onderwerpen. De communicatie kan gaan over iets onbenulligs zoals de afwas, maar ook over belangrijke zaken als leven en dood. Door zijn vele verschijningsvormen lijkt miscommunicatie onvermijdelijk, maar is dat ook zo? En moeten we het wel altijd proberen te vermijden?

Deze editie van Blind gaat over allerlei vormen van miscommunicatie. Ook is er aandacht voor het intentioneel gebruiken van miscommunicatie en voor het voorkomen ervan.

Hoe ontstaat miscommunicatie eigenlijk? In haar artikel Ruis op de lijn: miscommunicatie tussen arts en patiënt legt Marij Hillen, aan de hand van voorbeelden uit de oncologische praktijk, uit hoe miscommunicatie kan ontstaan. Maar ook: wat kunnen artsen doen om de communicatie met hun patiënten soepeler te laten verlopen?

Wetenschap en media gaan niet altijd goed samen. Het op correcte wijze communiceren van wetenschappelijk nieuws blijkt geen makkelijke taak te zijn. Nog te vaak gaat het mis in het overbrengen van de wetenschap naar het grotere publiek. Edwin van Lacum probeert in zijn artikel Wetenschap in het nieuws: waarom gaat het fout? een antwoord te vinden op deze vraag.

Ook in het klimaatdebat verloopt de communicatie niet altijd zonder problemen. In zijn artikel Het klimaatdebat aan de hand van het IPCC rapport beschrijft Hans Kerkvliet wat het IPCC rapport is en hoe de (mis)communicatie daaromheen verloopt. Ook worden de sceptici van het IPCC besproken en de argumenten die zij gebruiken.

Miscommunicatie is niet altijd onbedoeld of zelfs ongewild; soms wordt het opzettelijk gebruikt. In zijn artikel Een vorm van intentionele miscommunicatie: covert action benoemt Ben de Jong voorbeelden van covert action. Van covert action wordt gebruik gemaakt door overheden om de situatie in een land te beïnvloeden, zonder dat anderen daarvan op de hoogte zijn. In dit artikel worden voorbeelden van covert action, uitgevoerd door verschillende overheidsinstanties zoals de CIA en KGB beschreven.

In de geschiedenis kan miscommunicatie over triviale zaken tot grootse resultaten leiden. Ook kan het de beeldvorming over bepaalde gebeurtenissen beïnvloeden. Maar hoe ontstaat deze beeldvorming eigenlijk? En hoe kan deze zo sterk verschillen tussen gebeurtenissen? Wouter van der Horst schetst in zijn artikel Beeldvorming in de geschiedenis en het belang van triviale zaken de rol die miscommunicatie speelde in de val van de Berlijnse muur. Ook wordt ingegaan op de aanloop naar deze belangrijke gebeurtenis.

Miscommunicatie tussen culturen kan op verschillende manieren optreden. De komst van nieuwe media heeft de communicatie tussen culturen niet makkelijker gemaakt: er zijn juist nieuwe bronnen van miscommunicatie ontstaan. In het artikel Does your nose bleed when you see someone attractive? legt Jiaqi Li het verschil bloot tussen het gebruik van emoticons tussen oosterse en westerse culturen. Deze verschillen kunnen zorgen voor miscommunicatie tussen bijvoorbeeld Chinezen en Nederlanders.

In de column Ergens is dit waar: de student en zijn parallelle wereld ontdekt Renske van Bronswijk de wondere belevingswereld van de student, waarin taal heel anders gebruikt wordt dan we gewend zijn. Hierdoor ligt miscommunicatie op de loer.              


Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuwe edities en activiteiten van Blind? Meldt u aan voor onze digitale nieuwsbrief:Het e-mailadres wordt alleen gebruikt voor toezending van de e-mail met de links naar de nieuwe editie. Het adres staat opgeslagen bij MailChimp. MailChimp hanteert een eigen privacybeleid waarmee u instemt als u zich abonneert op onze nieuwsbrief. Elke nieuwsbrief toont een link waarmee toezending kan worden gestopt. Om uw adres eventueel nog te laten verwijderen uit het opzeggingenbestand stuurt u een e-mail aan redactie@ziedaar.nl.