Essay-inspiratie: Grenzen verleggen

De systemische productie van vage klachten
Tjerk Jan Schuitmaker

Serious games zijn serious business
Rogier Kahlman

Column: Goeie cijfers, echte mango’s
Eva Frenaij

colofon  issn 1879-8144  9 mei 2014

Alle edities   Vakgebieden            
English   Over Blind       Vacatures
Volg ons:               
© 2004–2019 Blind    disclaimer   cookies

 

Zoek je klankbord, discussie, inspiratie? Klik eens op onderstaande links voor de uitgebreide programma’s van deze interdisciplinaire organisaties. Interessante lezingen, workshops, boeken etc. die je de mogelijkheid bieden om studenten en academici te ontmoeten die niet in hokjes denken.

Bregje Dijksterhuis, winnares van de columnwedstrijd, hier tussen juyrleden Lucy Wenting en Sheila Sitalsing


Ter ere van deze speciale editie organiseren wij een Like & Win-actie. Zet je beste (of lelijkste) sportselfie op Facebook of Twitter (.@ziedaar), tag ons of zet het op onze Facebookpagina en maak kans op het boek Running Like a Girl van Alexandra Heminsley. Onder de deelnemers verloten we ook tien linnen tassen met het logo van Blind erop.Het boek dat je deze keer kunt winnen via Facebook is De menselijke maat. De aarde over tienduizend jaar, van Salomon Kroonenberg, bekroond met de Eurekaprijs voor het beste non-fictieboek. Volgens Mark Twain is de mens voor de aarde niets meer dan een likje verf op het topje van de Eiffeltoren. Over klimaatverandering en onze rol daarin – die veel kleiner is dan we eigenlijk willen horen. De lezer met de leukste reactie via Facebook op onze editie krijgt dit boek toegestuurd per post.


Elke relatie begint met ‘ik’. Jezelf kennen helpt om een goede relatie op te bouwen én te houden. Maar wat is het ‘zelf’ eigenlijk? In Ik. De filosofie van het zelf nemen de drie auteurs, Leon de Bruin, Fleur Jongepier en Sem de Maagt − van respectievelijk de Radboud Universiteit Nijmegen, Erasmus Universiteit Rotterdam en Universiteit Utrecht − je mee met deze filosofische vraag. Like ons op Facebook en word zelf de winnaar van dit boek, uitgegeven door Boom uitgevers.


De illusie van het geheugen, daar gaat het in de nieuwste editie van Blind over, editie 45, en zo heet ook het boek van Julia Shaw dat je kunt winnen met onze Like & Win-actie. Op humoristische en herkenbare wijze neemt Shaw ons mee naar de wereld van de herinneringen waarin niets is wat het lijkt. Om kans te maken like de Facebook-pagina van Blind en dit bericht. Deze actie wordt mede mogelijk gemaakt door Uitgeverij Prometheus.
Op uitnodiging van het Interdisciplinair Congres Amsterdam, 12 april 2016, gaat deze editie van Blind over geluk!*

Do you feel lucky?

In samenwerking met Uitgeverij Lannoo mogen we een kopie van het boek 'Geluk' van Leo Bormans weggeven! In dit uitdagende boek delen 100 topexperts in de positieve psychologie, van IJsland tot Zuid-Afrika en van China tot Australië, de kennis die zij bezitten over geluk!

Like Blind op , deel dit bericht en wie weet word jij de gelukkige winnaar!


Interdisciplinariteit in de breedste zin was vóór de komst van webtijdschrift Blind nauwelijks vertegenwoordigd op het internet. Met Blind is er sinds 2004 een digitaal, interdisciplinair blad, speciaal bedoeld voor studenten, docenten en onderzoekers met een interesse die over de grenzen van vakgebieden reikt.

Vier keer per jaar komt er een nieuwe editie van Blind uit. Elk nummer heeft een thema dat op een interdisciplinaire manier wordt benaderd in artikelen, interviews, recensies en opiniestukken van en voor studenten, wetenschappers en professoren.   

BLIND
 online interdisciplinair tijdschrift  
BLIND 34
alle edities      zoeken + vakgebieden       random editie       vorige editie       volgende editie       
naar boven       
BLIND 34 - Essay-inspiratie: Grenzen verleggen
sluiten

Hoofdredactie

Inga Aarts


Redactie

Inga Aarts
Daniel Doodkorte
Nikki Emmerik
Wouter van der Horst
Annefleur Langedijk


Redactieraad

dr. W.E.J.M. Ghijsen
drs. Machiel Keestra
dr. Bernard Kruithof
dr. T.A.P. Metze
drs. S. Sitalsing
drs. L.U. Wenting


klik hier voor huidige redactie


sluiten

34
Essay-inspiratie: Grenzen verleggen

Grenzen verleggen is iets wat op veel verschillende manieren vorm kan krijgen. Zo kunnen grenzen fysiek verlegd worden waardoor landen veranderen. Ook geldt de aarde niet meer als grens voor de mens: we kunnen een groot deel van de planeten en het heelal om ons heen ontdekken. Ook minder letterlijk kunnen grenzen verlegd worden, bijvoorbeeld door vooruitgang in de wetenschap. Het verleggen van grenzen gebeurt op allerlei niveaus: op individueel niveau, door iets te doen wat je eerst niet durfde, en op groter niveau gebeurt dit bijvoorbeeld in de politiek en in de zorg. Waar men vroeger niet wist waar ziektes vandaan kwamen, kunnen we vandaag de dag een groot aantal ziektes genezen.

Helaas zijn er nog altijd ziekteverschijnselen die we niet kunnen duiden. In het artikel van Tjerk Jan Schuitmakers, De systemische productie van vage klachten wordt de grens van ‘wat is een ziekte?’ onderzocht. Wat gebeurt er als je symptomen hebt die buiten de grenzen van onze kennis vallen? En welke rol spelen de patiënten en medisch specialisten in het in stand houden van deze Lichamelijk Onverklaarbare Klachten?

Rogier Kahlman beschrijft in zijn artikel Serious games zijn serious business de grenzen van het gamen. Games van tegenwoordig zijn de grens van het plezier maken over gegaan, en worden nu zelfs ingezet als vorm van therapie. Kahlman zet zijn vraagtekens bij de effectiviteit van deze spellen.

In haar column Goeie cijfers, echte mango’s ziet studente Eva Frenaij hoe haar vrienden steeds meer de grens van het studentenleven naar het echte leven overgaan. Ook zij kan niet ontsnappen aan de druk om deze grens te passeren. Maar waarom willen we dit eigenlijk zo graag?

De redactie wenst u veel plezier met het lezen van deze editie. Wellicht vindt u hier nog inspiratie voor deelname aan onze essaywedstrijd [gesloten; winnende essays verschijnen eind juni; red.].              


Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuwe edities en activiteiten van Blind? Meldt u aan voor onze digitale nieuwsbrief:Het e-mailadres wordt alleen gebruikt voor toezending van de e-mail met de links naar de nieuwe editie. Het adres staat opgeslagen bij MailChimp. MailChimp hanteert een eigen privacybeleid waarmee u instemt als u zich abonneert op onze nieuwsbrief. Elke nieuwsbrief toont een link waarmee toezending kan worden gestopt. Om uw adres eventueel nog te laten verwijderen uit het opzeggingenbestand stuurt u een e-mail aan redactie@ziedaar.nl.