Midden-Oosten

Interview: Effect ontwikkelingen Midden-Oosten op Nederland
Barend Zeeman
- 1 reactie

MERS-virus in opkomst
Annefleur Langedijk

Interview: Soliya - een andere kijk op het Midden-Oosten
Maaike Spaans, Esther Visser

De strijd voor de ziel van Tunesië
Iris Kolman

Liever Turks dan Paaps
Willem te Slaa

Vluchten voor het monster Caïro
Wiebe Ruijtenberg

Belovende verhalen over het beloofde land
Doreth Naafs

Beeldreportage: Reis door Israël en Palestina
Barend Zeeman

Column: Het WK van 2022 in Qatar. Of toch niet?
Esther Visser

colofon  issn 1879-8144  18 november 2014

Alle edities   Vakgebieden            
English   Over Blind       Vacatures
Volg ons:               
© 2004–2019 Blind    disclaimer   cookies

 

Zoek je klankbord, discussie, inspiratie? Klik eens op onderstaande links voor de uitgebreide programma’s van deze interdisciplinaire organisaties. Interessante lezingen, workshops, boeken etc. die je de mogelijkheid bieden om studenten en academici te ontmoeten die niet in hokjes denken.

Bregje Dijksterhuis, winnares van de columnwedstrijd, hier tussen juyrleden Lucy Wenting en Sheila Sitalsing


Ter ere van deze speciale editie organiseren wij een Like & Win-actie. Zet je beste (of lelijkste) sportselfie op Facebook of Twitter (.@ziedaar), tag ons of zet het op onze Facebookpagina en maak kans op het boek Running Like a Girl van Alexandra Heminsley. Onder de deelnemers verloten we ook tien linnen tassen met het logo van Blind erop.Het boek dat je deze keer kunt winnen via Facebook is De menselijke maat. De aarde over tienduizend jaar, van Salomon Kroonenberg, bekroond met de Eurekaprijs voor het beste non-fictieboek. Volgens Mark Twain is de mens voor de aarde niets meer dan een likje verf op het topje van de Eiffeltoren. Over klimaatverandering en onze rol daarin – die veel kleiner is dan we eigenlijk willen horen. De lezer met de leukste reactie via Facebook op onze editie krijgt dit boek toegestuurd per post.


Elke relatie begint met ‘ik’. Jezelf kennen helpt om een goede relatie op te bouwen én te houden. Maar wat is het ‘zelf’ eigenlijk? In Ik. De filosofie van het zelf nemen de drie auteurs, Leon de Bruin, Fleur Jongepier en Sem de Maagt − van respectievelijk de Radboud Universiteit Nijmegen, Erasmus Universiteit Rotterdam en Universiteit Utrecht − je mee met deze filosofische vraag. Like ons op Facebook en word zelf de winnaar van dit boek, uitgegeven door Boom uitgevers.


De illusie van het geheugen, daar gaat het in de nieuwste editie van Blind over, editie 45, en zo heet ook het boek van Julia Shaw dat je kunt winnen met onze Like & Win-actie. Op humoristische en herkenbare wijze neemt Shaw ons mee naar de wereld van de herinneringen waarin niets is wat het lijkt. Om kans te maken like de Facebook-pagina van Blind en dit bericht. Deze actie wordt mede mogelijk gemaakt door Uitgeverij Prometheus.
Op uitnodiging van het Interdisciplinair Congres Amsterdam, 12 april 2016, gaat deze editie van Blind over geluk!*

Do you feel lucky?

In samenwerking met Uitgeverij Lannoo mogen we een kopie van het boek 'Geluk' van Leo Bormans weggeven! In dit uitdagende boek delen 100 topexperts in de positieve psychologie, van IJsland tot Zuid-Afrika en van China tot Australië, de kennis die zij bezitten over geluk!

Like Blind op , deel dit bericht en wie weet word jij de gelukkige winnaar!


Interdisciplinariteit in de breedste zin was vóór de komst van webtijdschrift Blind nauwelijks vertegenwoordigd op het internet. Met Blind is er sinds 2004 een digitaal, interdisciplinair blad, speciaal bedoeld voor studenten, docenten en onderzoekers met een interesse die over de grenzen van vakgebieden reikt.

Vier keer per jaar komt er een nieuwe editie van Blind uit. Elk nummer heeft een thema dat op een interdisciplinaire manier wordt benaderd in artikelen, interviews, recensies en opiniestukken van en voor studenten, wetenschappers en professoren.   

BLIND
 online interdisciplinair tijdschrift  
BLIND 36
alle edities      zoeken + vakgebieden       random editie       vorige editie       volgende editie       
naar boven       
BLIND 36 - Midden-Oosten
sluiten

Hoofdredactie

Annefleur Langedijk


Redactie

Annefleur Langedijk
Barend Zeeman
Esther Visser
Inga Aarts
Maaike Spaans
Nikki Emmerik
Wouter van der Horst


Redactieraad

dr. B. Kruithof
drs. L.U. Wenting
drs. M. Keestra
drs. S. Sitalsing
dr. W.E.J.M. Ghijsen


klik hier voor huidige redactie


sluiten

36
Midden-Oosten


De laatste tijd is de onrust in het Midden-Oosten veel in het nieuws geweest. Het Midden-Oosten is natuurlijk meer dan alleen maar oorlog. Om deze reden willen wij in deze editie van Blind een interdisciplinair beeld schetsen van het Midden-Oosten. Het Midden-Oosten zal in dit nummer vanuit verschillende invalshoeken belicht worden.

In Effect ontwikkelingen Midden-Oosten op Nederland, een interview met Zihni Özdil, wordt gesproken over het effect van de ontwikkelingen in het Midden-Oosten op de Nederlandse samenleving. In dit interview komt duidelijk de mening van Zihni Özdil naar voren over het Islamdebat, generalisatie van moslims en rasiscme binnen onze samenleving.

Op medisch gebied staat het Midden-Oosten bekend om het MERS-virus, dat volop in het nieuws was de afgelopen maanden. Het virus heeft al vele levens gekost en ook een paar Nederlandsers zijn besmet geraakt tijdens een reis naar Saudi-Arabië. In MERS-virus in opkomst schetst ons redactielid Annefleur Langedijk een globaal en helder beeld van het gevaarlijke MERS-virus.

Soliya is een digitaal uitwisselingsprogramma tussen studenten in het Midden-Oosten, Azië en het Westen. In Een andere kijk op het Midden-Oosten wordt hoofddocent van Soliya, Judith van den Boogert, onderworpen aan een vragenvuur over haar vak, de rol van Soliya in beeldvorming van studenten en haar liefde voor het Midden-Oosten.

Iris Kolman schrijft in De strijd voor de ziel van Tunesië over haar verblijf in Tunis en haar onderzoek naar vrouwenactivisme. In dit artikel wordt de positie van de vrouw in Tunesië centraal gesteld en wordt gekeken naar hoe ideologische verschillen zich uiten binnen verschillende groepen vrouwen.

Niet alleen speelt de islam een grote rol in het hedendaagse publieke debat, maar al in de 16e eeuw was de islam een veel besproken onderwerp. In Liever Turks dan Paaps schrijft Willem te Slaa over hoe Nederlanders in de 16e en 17e eeuw naar de islam keken. Tevens schrijft hij over hoe deze gedachtegang zich geuit heeft in de kunst van die periode.

In Vluchten voor het monster Caïro neemt Wiebe Ruijtenberg ons mee naar Egypte, om precies te zijn naar Caïro, waar gated communities onderdeel zijn van de hedendaagse samenleving. Verder schrijft hij in zijn artikel over de sociale ongelijkheid die daarbij komt kijken en het beleid dat de stad gevormd heeft tot zijn huidige bestaan.

Ook Israël haalt de laatste tijd vaak de grote krantenkoppen in de media. Doreth Naafs besloot af te reizen naar dit beloofde land om met eigen ogen te zien hoe het daar nu werkelijk aan toe gaat. Met Belovende verhalen over het beloofde land neemt ze ons mee in de wereld van veiligheid en geeft ze een inside blik in het leven in Israël.

In de Beeldreportage van ons redactielid Barend Zeeman is een greep te zien uit de foto’s van de reis die hij afgelopen jaar maakte door Israël en Palestina.

Ten slotte onze column. Er is veel ophef over de toewijzing van het WK voetbal van 2022 in Qatar, maar is deze ophef wel terecht? In de openhartige column Het WK van 2022 in Qatar. Of toch niet? doet ons redactielid en tevens fanatiek voetballiefhebster Esther Visser een boekje open over het WK in Qatar.              


Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuwe edities en activiteiten van Blind? Meldt u aan voor onze digitale nieuwsbrief:Het e-mailadres wordt alleen gebruikt voor toezending van de e-mail met de links naar de nieuwe editie. Het adres staat opgeslagen bij MailChimp. MailChimp hanteert een eigen privacybeleid waarmee u instemt als u zich abonneert op onze nieuwsbrief. Elke nieuwsbrief toont een link waarmee toezending kan worden gestopt. Om uw adres eventueel nog te laten verwijderen uit het opzeggingenbestand stuurt u een e-mail aan redactie@ziedaar.nl.