Slappe hap

Is het mogelijk om spiermassa op te bouwen in een negatieve energiebalans?
Martijn Bussen

Het brein op de automatische piloot
Sanne de Wit

Seksuele selectie in de evolutie van de mens
Patrice van de Vorst

Niet stijf? Hoezo slappe hap?
Rik van Lunsen

Decimatio
Josse Buschman

Column: Slappe hap: van gatenkaas tot slangenwereld
Antje Buisman
- 4 reacties

colofon  issn 1879-8144  22 april 2015

Alle edities   Vakgebieden            
English   Over Blind       Vacatures
Volg ons:               
© 2004–2019 Blind    disclaimer   cookies

 

Zoek je klankbord, discussie, inspiratie? Klik eens op onderstaande links voor de uitgebreide programma’s van deze interdisciplinaire organisaties. Interessante lezingen, workshops, boeken etc. die je de mogelijkheid bieden om studenten en academici te ontmoeten die niet in hokjes denken.

Bregje Dijksterhuis, winnares van de columnwedstrijd, hier tussen juyrleden Lucy Wenting en Sheila Sitalsing


Ter ere van deze speciale editie organiseren wij een Like & Win-actie. Zet je beste (of lelijkste) sportselfie op Facebook of Twitter (.@ziedaar), tag ons of zet het op onze Facebookpagina en maak kans op het boek Running Like a Girl van Alexandra Heminsley. Onder de deelnemers verloten we ook tien linnen tassen met het logo van Blind erop.Het boek dat je deze keer kunt winnen via Facebook is De menselijke maat. De aarde over tienduizend jaar, van Salomon Kroonenberg, bekroond met de Eurekaprijs voor het beste non-fictieboek. Volgens Mark Twain is de mens voor de aarde niets meer dan een likje verf op het topje van de Eiffeltoren. Over klimaatverandering en onze rol daarin – die veel kleiner is dan we eigenlijk willen horen. De lezer met de leukste reactie via Facebook op onze editie krijgt dit boek toegestuurd per post.


Elke relatie begint met ‘ik’. Jezelf kennen helpt om een goede relatie op te bouwen én te houden. Maar wat is het ‘zelf’ eigenlijk? In Ik. De filosofie van het zelf nemen de drie auteurs, Leon de Bruin, Fleur Jongepier en Sem de Maagt − van respectievelijk de Radboud Universiteit Nijmegen, Erasmus Universiteit Rotterdam en Universiteit Utrecht − je mee met deze filosofische vraag. Like ons op Facebook en word zelf de winnaar van dit boek, uitgegeven door Boom uitgevers.


De illusie van het geheugen, daar gaat het in de nieuwste editie van Blind over, editie 45, en zo heet ook het boek van Julia Shaw dat je kunt winnen met onze Like & Win-actie. Op humoristische en herkenbare wijze neemt Shaw ons mee naar de wereld van de herinneringen waarin niets is wat het lijkt. Om kans te maken like de Facebook-pagina van Blind en dit bericht. Deze actie wordt mede mogelijk gemaakt door Uitgeverij Prometheus.
Op uitnodiging van het Interdisciplinair Congres Amsterdam, 12 april 2016, gaat deze editie van Blind over geluk!*

Do you feel lucky?

In samenwerking met Uitgeverij Lannoo mogen we een kopie van het boek 'Geluk' van Leo Bormans weggeven! In dit uitdagende boek delen 100 topexperts in de positieve psychologie, van IJsland tot Zuid-Afrika en van China tot Australië, de kennis die zij bezitten over geluk!

Like Blind op , deel dit bericht en wie weet word jij de gelukkige winnaar!


Interdisciplinariteit in de breedste zin was vóór de komst van webtijdschrift Blind nauwelijks vertegenwoordigd op het internet. Met Blind is er sinds 2004 een digitaal, interdisciplinair blad, speciaal bedoeld voor studenten, docenten en onderzoekers met een interesse die over de grenzen van vakgebieden reikt.

Vier keer per jaar komt er een nieuwe editie van Blind uit. Elk nummer heeft een thema dat op een interdisciplinaire manier wordt benaderd in artikelen, interviews, recensies en opiniestukken van en voor studenten, wetenschappers en professoren.   

BLIND
 online interdisciplinair tijdschrift  
BLIND 38
alle edities      zoeken + vakgebieden       random editie       vorige editie       volgende editie       
naar boven       
BLIND 38 - Slappe hap
sluiten

Hoofdredactie

Annefleur Langedijk


Redactie

Inga Aarts
Esther Visser
Vince de Jong


Redactieraad

dr. B. Kruithof
prof. dr. F. van Vree
drs. L. Wenting
drs. M. Keestra
drs. S. Sitalsing


klik hier voor huidige redactie


sluiten

38
Slappe hap

‘Slappe hap’ is een nogal vrij te interpreteren thema. Waar de één denkt aan een smaakloze maaltijd zonder snufje zout of vleugje peper, zoekt de ander het juist in personen die eigenschappen van het ‘slappe hap’ karakter vertonen. Slappe hap heeft de hersenen van de redactieleden toch doen kraken, wat geresulteerd heeft in een creatieve stroom van uiteenlopende artikelen. Geen lauter informatieve stukken, maar ook stukken met een originele kijk en humoristische gedachtegang.

Deze editie van Blind bevat artikelen over vitale lichaamsdelen die het af laten weten, dagelijkse gewoontes die toch stiekem iedereen wel heeft, decimeren bij de Romeinen en de acceptatie van het evolutionair biologisch vraagstuk van vrouwelijke selectie. Ook het tegenovergestelde van slappe hap komt aan bod, in een stuk over krachttraining en het opbouwen van spiermassa.

Kun je afvallen en spieren kweken tegelijkertijd? In Is het mogelijk om spiermassa op te bouwen in een negatieve energiebalans? legt Martijn Bussen uit onder welke omstandigheden je spierballen kunt kweken, terwijl je ook een sixpack krijgt.

Sanne de Wit doet interdisciplinair onderzoek naar gewoontegedrag en schreef Het brein op de automatische piloot. Dit artikel over dagelijkse gewoontes geeft onder andere antwoord op de vraag of de één meer een gewoontedier is dan de ander.

Met Seksuele selectie in de evolutie van de mens heeft Patrice van de Vorst het gezocht in de richting van de acceptatie van het evolutionair biologisch vraagstuk van vrouwelijke selectie. Mannen vervullen binnen deze hypothese niet de rol van veroveraar, maar van seksueel subject.

Aan een editie met als thema ‘Slappe hap’ kan natuurlijk geen artikel ontbreken over erectieproblemen. Met veel toewijding en humor heeft Rik van Lunsen het stuk Niet stijf? Hoezo slappe hap? geschreven.

Antje Buisman heeft zelf dagelijks te maken met slappe hap. Ze lijdt aan Chronische Idiopathische Intestinale Psuedo-obstructie, een bewegingsstoornis van de darm. Met Slappe hap: van gatenkaas tot slangenwereld vertelt ze over het reilen en zeilen van haar spijsvertering en alle medische capriolen.

In Decimatio schrijft Josse Buschman over de originele betekenis van decimeren. In de Romeinse geschiedenis is er geen vorm van straf die zo berucht is geworden als decimeren en ook in onze tijd wordt er nog veel over gesproken.              


Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuwe edities en activiteiten van Blind? Meldt u aan voor onze digitale nieuwsbrief:Het e-mailadres wordt alleen gebruikt voor toezending van de e-mail met de links naar de nieuwe editie. Het adres staat opgeslagen bij MailChimp. MailChimp hanteert een eigen privacybeleid waarmee u instemt als u zich abonneert op onze nieuwsbrief. Elke nieuwsbrief toont een link waarmee toezending kan worden gestopt. Om uw adres eventueel nog te laten verwijderen uit het opzeggingenbestand stuurt u een e-mail aan redactie@ziedaar.nl.