Mix & Match

Wat is interdisciplinariteit?
Willem Frankenhuis

'As long as we stay with the horse we can keep our society'
Hanneke Posthumus
- 1 reactie

Ruimte en feng shui
Nina Elshof

Statines: zegen of vloek?
Jorine Zandhuis en Martijn van Zwieten

Het onbekende in de wiskunde
Ronald Meester

Nog net geen sletje
Sylvia M. Holla

Seks en de wet
Gert Hekma

Over eten & koken: op het snijvlak van keuken en wetenschap
Annette Lavrijsen

colofon  issn 1879-8144  18 juni 2015

Alle edities   Vakgebieden            
English   Over Blind       Vacatures
Volg ons:               
© 2004–2019 Blind    disclaimer   cookies

 

Zoek je klankbord, discussie, inspiratie? Klik eens op onderstaande links voor de uitgebreide programma’s van deze interdisciplinaire organisaties. Interessante lezingen, workshops, boeken etc. die je de mogelijkheid bieden om studenten en academici te ontmoeten die niet in hokjes denken.

Bregje Dijksterhuis, winnares van de columnwedstrijd, hier tussen juyrleden Lucy Wenting en Sheila Sitalsing


Ter ere van deze speciale editie organiseren wij een Like & Win-actie. Zet je beste (of lelijkste) sportselfie op Facebook of Twitter (.@ziedaar), tag ons of zet het op onze Facebookpagina en maak kans op het boek Running Like a Girl van Alexandra Heminsley. Onder de deelnemers verloten we ook tien linnen tassen met het logo van Blind erop.Het boek dat je deze keer kunt winnen via Facebook is De menselijke maat. De aarde over tienduizend jaar, van Salomon Kroonenberg, bekroond met de Eurekaprijs voor het beste non-fictieboek. Volgens Mark Twain is de mens voor de aarde niets meer dan een likje verf op het topje van de Eiffeltoren. Over klimaatverandering en onze rol daarin – die veel kleiner is dan we eigenlijk willen horen. De lezer met de leukste reactie via Facebook op onze editie krijgt dit boek toegestuurd per post.


Elke relatie begint met ‘ik’. Jezelf kennen helpt om een goede relatie op te bouwen én te houden. Maar wat is het ‘zelf’ eigenlijk? In Ik. De filosofie van het zelf nemen de drie auteurs, Leon de Bruin, Fleur Jongepier en Sem de Maagt − van respectievelijk de Radboud Universiteit Nijmegen, Erasmus Universiteit Rotterdam en Universiteit Utrecht − je mee met deze filosofische vraag. Like ons op Facebook en word zelf de winnaar van dit boek, uitgegeven door Boom uitgevers.


De illusie van het geheugen, daar gaat het in de nieuwste editie van Blind over, editie 45, en zo heet ook het boek van Julia Shaw dat je kunt winnen met onze Like & Win-actie. Op humoristische en herkenbare wijze neemt Shaw ons mee naar de wereld van de herinneringen waarin niets is wat het lijkt. Om kans te maken like de Facebook-pagina van Blind en dit bericht. Deze actie wordt mede mogelijk gemaakt door Uitgeverij Prometheus.
Op uitnodiging van het Interdisciplinair Congres Amsterdam, 12 april 2016, gaat deze editie van Blind over geluk!*

Do you feel lucky?

In samenwerking met Uitgeverij Lannoo mogen we een kopie van het boek 'Geluk' van Leo Bormans weggeven! In dit uitdagende boek delen 100 topexperts in de positieve psychologie, van IJsland tot Zuid-Afrika en van China tot Australië, de kennis die zij bezitten over geluk!

Like Blind op , deel dit bericht en wie weet word jij de gelukkige winnaar!


Interdisciplinariteit in de breedste zin was vóór de komst van webtijdschrift Blind nauwelijks vertegenwoordigd op het internet. Met Blind is er sinds 2004 een digitaal, interdisciplinair blad, speciaal bedoeld voor studenten, docenten en onderzoekers met een interesse die over de grenzen van vakgebieden reikt.

Vier keer per jaar komt er een nieuwe editie van Blind uit. Elk nummer heeft een thema dat op een interdisciplinaire manier wordt benaderd in artikelen, interviews, recensies en opiniestukken van en voor studenten, wetenschappers en professoren.   

BLIND
 online interdisciplinair tijdschrift  
BLIND 39
alle edities      zoeken + vakgebieden       random editie       vorige editie       volgende editie       
naar boven       
BLIND 39 - Mix & Match
sluiten

Hoofdredactie

Annefleur Langedijk


Redactie

Annefleur Langedijk
Inga Aarts
Esther Visser
Vince de Jong
Will van Houten (corrector)

Fotoillustraties
Tiziana Nespoli


Redactieraad

dr. B. Kruithof
prof. dr. F. van Vree
drs. L. Wenting
drs. M. Keestra
drs. S. Sitalsing


klik hier voor huidige redactie


sluiten

39
Mix & Match

Het einde van het academisch jaar lijkt ons een mooi moment om een blik te werpen op elf jaar Blind. Deze Mix & Match-editie bevat artikelen uit ons gehele repertoire, van de verre beginselen tot de meeste recente edities. Uit ons oeuvre heeft de redactie een mix gekozen van artikelen die ons om een bepaalde reden aanspraken en dat nu nóg doen. Stukken die we in een nieuw daglicht willen zetten, omdat ze nog steeds actueel zijn of simpelweg omdat ze bijster interessant zijn. Het juiste moment om deze artikelen af te stoffen en opnieuw aan jullie voor te leggen.

We geven ze ook een nieuw jasje mee: de gekozen artikelen zijn voorzien van een fraaie foto uit de collectie eigen werk van Tiziana Nespoli, een interdisciplinaire denker en doener pur sang.

Volgens Willem Frankenhuis is interdisciplinariteit niet het louter combineren van verschillende disciplines. In Wat is interdisciplinariteit geeft hij dit begrip een filosofische invulling die gebaseerd is op het idee dat vele perspectieven op de wereld mogelijk zijn.

De Amish vormen een strenggelovige gemeenschap in Amerika. Ze staan bijna geheel buiten de samenleving uit eigen vrije keuze. In 'As long as we stay with the horse we can keep our society' bekijkt Hanneke Posthumus in hoeverre socioloog Howard Beckers theorieën over buitenstaanders van toepassing zijn op de Amish.

Feng shui is een Chinese filosofie van meer dan 4000 jaar oud die leert hoe de omgeving het menselijk welzijn kan beïnvloeden. Nina Elshof schrijft in Ruimte en feng shui over de geschiedenis van feng shui en het belang van het bestaan ervan in de toekomst.

Jorine Zandhuis en Martijn van Zwieten bekeken voor Statines: zegen of vloek? het tv-programma Radar dat twee uitzendingen wijdde aan statines, een groep medicijnen die het cholesterol verlagen. In het artikel proberen de auteurs te achterhalen waar huisartsen zich op baseren bij het uitschrijven van statines en waardoor zij worden beïnvloed.

Wat is er eigenlijk nog onbekend in de wiskunde? Ronald Meester probeert antwoord te geven op deze ingewikkelde vraag in Het onbekende in de wiskunde.

In Nog net geen sletje legt Sylvia Holla uit hoe er tijdens de puberteit aan de eigen seksuele identiteit wordt gewerkt. Tijdens de puberteit wordt er kritisch naar het proces van anderen gekeken en worden er labels uitgedeeld door pubers.

Net als ander sociaal gedrag kent seks gevaren en bezwaren die adequate antwoorden vereisen, erkent Gert Hekma, maar zeker geen juridische status aparte. In Seks en de wet pleit hij voor gedegen seksueel onderwijs als voorbereiding op een erotisch leven.

Veel disciplines worden door iedereen dagelijks toegepast. Of je nu een ui snijdt, een ei kookt of een glas rode wijn serveert, er komt altijd chemie aan te pas. In Over eten & koken: op het snijvlak van keuken en wetenschap schrijft Annette Lavrijsen over dagelijkse processen in de keuken die voor wetenschappers interessante onderzoeken opleveren.              


Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuwe edities en activiteiten van Blind? Meldt u aan voor onze digitale nieuwsbrief:Het e-mailadres wordt alleen gebruikt voor toezending van de e-mail met de links naar de nieuwe editie. Het adres staat opgeslagen bij MailChimp. MailChimp hanteert een eigen privacybeleid waarmee u instemt als u zich abonneert op onze nieuwsbrief. Elke nieuwsbrief toont een link waarmee toezending kan worden gestopt. Om uw adres eventueel nog te laten verwijderen uit het opzeggingenbestand stuurt u een e-mail aan redactie@ziedaar.nl.