Geheim

Quantumcomputers: het maken en breken van geheimschrift
Ronald de Wolf

Doen dieren aan geheimhouding?
Jan van Hooff

Internet of Things
Britt van Breda en Manon Oostveen
- 2 reacties

Kan een hersenscanner onze geheime gedachten lezen?
Sandra van Aalderen, Nienke van Atteveldt en Meike Grol

Dark matter
Fabio Zandanel

Transparantie en het vertrouwen in de politiek
Tom van der Meer

Column: Beter zinnig geheim dan onzinnig geheimzinnig
Raymond

colofon  issn 1879-8144  22 december 2015

Alle edities   Vakgebieden            
English   Over Blind       Vacatures
Volg ons:               
© 2004–2019 Blind    disclaimer   cookies

 

Zoek je klankbord, discussie, inspiratie? Klik eens op onderstaande links voor de uitgebreide programma’s van deze interdisciplinaire organisaties. Interessante lezingen, workshops, boeken etc. die je de mogelijkheid bieden om studenten en academici te ontmoeten die niet in hokjes denken.

Bregje Dijksterhuis, winnares van de columnwedstrijd, hier tussen juyrleden Lucy Wenting en Sheila Sitalsing


Ter ere van deze speciale editie organiseren wij een Like & Win-actie. Zet je beste (of lelijkste) sportselfie op Facebook of Twitter (.@ziedaar), tag ons of zet het op onze Facebookpagina en maak kans op het boek Running Like a Girl van Alexandra Heminsley. Onder de deelnemers verloten we ook tien linnen tassen met het logo van Blind erop.Het boek dat je deze keer kunt winnen via Facebook is De menselijke maat. De aarde over tienduizend jaar, van Salomon Kroonenberg, bekroond met de Eurekaprijs voor het beste non-fictieboek. Volgens Mark Twain is de mens voor de aarde niets meer dan een likje verf op het topje van de Eiffeltoren. Over klimaatverandering en onze rol daarin – die veel kleiner is dan we eigenlijk willen horen. De lezer met de leukste reactie via Facebook op onze editie krijgt dit boek toegestuurd per post.


Elke relatie begint met ‘ik’. Jezelf kennen helpt om een goede relatie op te bouwen én te houden. Maar wat is het ‘zelf’ eigenlijk? In Ik. De filosofie van het zelf nemen de drie auteurs, Leon de Bruin, Fleur Jongepier en Sem de Maagt − van respectievelijk de Radboud Universiteit Nijmegen, Erasmus Universiteit Rotterdam en Universiteit Utrecht − je mee met deze filosofische vraag. Like ons op Facebook en word zelf de winnaar van dit boek, uitgegeven door Boom uitgevers.


De illusie van het geheugen, daar gaat het in de nieuwste editie van Blind over, editie 45, en zo heet ook het boek van Julia Shaw dat je kunt winnen met onze Like & Win-actie. Op humoristische en herkenbare wijze neemt Shaw ons mee naar de wereld van de herinneringen waarin niets is wat het lijkt. Om kans te maken like de Facebook-pagina van Blind en dit bericht. Deze actie wordt mede mogelijk gemaakt door Uitgeverij Prometheus.
Op uitnodiging van het Interdisciplinair Congres Amsterdam, 12 april 2016, gaat deze editie van Blind over geluk!*

Do you feel lucky?

In samenwerking met Uitgeverij Lannoo mogen we een kopie van het boek 'Geluk' van Leo Bormans weggeven! In dit uitdagende boek delen 100 topexperts in de positieve psychologie, van IJsland tot Zuid-Afrika en van China tot Australië, de kennis die zij bezitten over geluk!

Like Blind op , deel dit bericht en wie weet word jij de gelukkige winnaar!


Interdisciplinariteit in de breedste zin was vóór de komst van webtijdschrift Blind nauwelijks vertegenwoordigd op het internet. Met Blind is er sinds 2004 een digitaal, interdisciplinair blad, speciaal bedoeld voor studenten, docenten en onderzoekers met een interesse die over de grenzen van vakgebieden reikt.

Vier keer per jaar komt er een nieuwe editie van Blind uit. Elk nummer heeft een thema dat op een interdisciplinaire manier wordt benaderd in artikelen, interviews, recensies en opiniestukken van en voor studenten, wetenschappers en professoren.   

BLIND
 online interdisciplinair tijdschrift  
BLIND 41
alle edities      zoeken + vakgebieden       random editie       vorige editie       volgende editie       
naar boven       
BLIND 41 - Geheim
sluiten

Hoofdredactie

Annefleur Langedijk


Redactie

Annefleur Langedijk
Renske den Boon
Tamar Bruls
Esther Visser
Vince de Jong
Will van Houten (corrector)

Illustraties
Frank Landsbergen


Redactieraad

dr. B. Kruithof
prof. dr. F. van Vree
drs. L. Wenting
dr. M. Keestra
drs. S. Sitalsing


klik hier voor huidige redactie


sluiten

41
Geheim

Een onmogelijke verliefdheid, de hoogte van je salaris, een verrassingstripje plannen voor je partner, onder behandeling zijn van een psycholoog, de eerste weken van je zwangerschap… Iedereen heeft geheimen.

In deze editie van Blind delen de auteurs de grootste geheimen binnen hun eigen vakgebied met ons.

Illustrator en computerlinguïst Frank Landsbergen stelde zijn tekeningen beschikbaar en maakte speciaal voor deze editie vijf nieuwe.

In Quantumcomputers: het maken en breken van geheimschrift geeft Ronald de Wolf een kort overzicht van de zoektocht naar en de ontwikkeling van de quantumcomputer. Kan zo’n supercomputer straks jouw beveiligde bankrekening ‘kraken’ en leeghalen?

Zijn dieren in staat tot misleiding? Kunnen zij informatie bewust geheim houden? In Doen dieren aan geheimhouding? vertelt Jan van Hooff over geheimhouding en bedrog in de natuur.

Internet gebruiken om vanaf je werk of uit de auto apparaten ín huis aan kunnen zetten. Comfort en gemak, zou je zeggen. In Internet of Things: bespied door je koelkast? vragen Britt van Breda en Manon Oostveen zich af in hoeverre burgers zich er bewust van zijn dat dit fenomeen hun privacy bedreigt.

Op basis van hun pas uitgebrachte en populaire boek Kijken in het brein schrijven Nienke van Atteveldt, Meike Grol en Sandra van Aalderen Kan een hersenscanner onze geheime gedachten lezen? Is het in de nabije toekomst mogelijk om met behulp van een breinscanner jouw (geheime) gedachtes te lezen?

In Dark matter beschrijft Fabio Zandanel de geheimen in het heelal en in het bijzonder de donkere materie. Wat is donkere materie eigenlijk en welk bewijs is hiervoor gevonden? De bijdrage is in het Engels.

‘Transparantie is goed voor het vertrouwen in de politiek.’ In Transparantie en het vertrouwen in de politiek: de representatieve democratie als worstenfabriek stelt Tom van der Meer dat op deze als vanzelfsprekendheid gepresenteerde stelling nogal wat valt af te dingen.

Raymond schrijft voor deze editie de column Beter zinnig geheim dan onzinnig geheimzinnig. Hij geeft hiermee een kijkje in de inlichtingenwereld, hoe de classificatie ‘geheim’ ervoor kan zorgen dat het werk er ingewikkelder van wordt.              


Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuwe edities en activiteiten van Blind? Meldt u aan voor onze digitale nieuwsbrief:Het e-mailadres wordt alleen gebruikt voor toezending van de e-mail met de links naar de nieuwe editie. Het adres staat opgeslagen bij MailChimp. MailChimp hanteert een eigen privacybeleid waarmee u instemt als u zich abonneert op onze nieuwsbrief. Elke nieuwsbrief toont een link waarmee toezending kan worden gestopt. Om uw adres eventueel nog te laten verwijderen uit het opzeggingenbestand stuurt u een e-mail aan redactie@ziedaar.nl.