Geluk

Wiskundig daten – oftewel: hoe vinden Alice en Bob elkaar?
Hedwig Ens

Gelukzoekers, vluchtelingen, asielzoekers
Marlou Schrover

Groter geluk voor een groter aantal
Ruut Veenhoven

Economie, welvaart en geluk
Arnold Heertje
- 2 reacties

De neurochemie van geluk
Esther Visser

Column: Zen en het einde van de jacht op geluk
André van der Braak

colofon  issn 1879-8144  29 maart 2016

Alle edities   Vakgebieden            
English   Over Blind       Vacatures
Volg ons:               
© 2004–2019 Blind    disclaimer   cookies

 

Zoek je klankbord, discussie, inspiratie? Klik eens op onderstaande links voor de uitgebreide programma’s van deze interdisciplinaire organisaties. Interessante lezingen, workshops, boeken etc. die je de mogelijkheid bieden om studenten en academici te ontmoeten die niet in hokjes denken.

Bregje Dijksterhuis, winnares van de columnwedstrijd, hier tussen juyrleden Lucy Wenting en Sheila Sitalsing


Ter ere van deze speciale editie organiseren wij een Like & Win-actie. Zet je beste (of lelijkste) sportselfie op Facebook of Twitter (.@ziedaar), tag ons of zet het op onze Facebookpagina en maak kans op het boek Running Like a Girl van Alexandra Heminsley. Onder de deelnemers verloten we ook tien linnen tassen met het logo van Blind erop.Het boek dat je deze keer kunt winnen via Facebook is De menselijke maat. De aarde over tienduizend jaar, van Salomon Kroonenberg, bekroond met de Eurekaprijs voor het beste non-fictieboek. Volgens Mark Twain is de mens voor de aarde niets meer dan een likje verf op het topje van de Eiffeltoren. Over klimaatverandering en onze rol daarin – die veel kleiner is dan we eigenlijk willen horen. De lezer met de leukste reactie via Facebook op onze editie krijgt dit boek toegestuurd per post.


Elke relatie begint met ‘ik’. Jezelf kennen helpt om een goede relatie op te bouwen én te houden. Maar wat is het ‘zelf’ eigenlijk? In Ik. De filosofie van het zelf nemen de drie auteurs, Leon de Bruin, Fleur Jongepier en Sem de Maagt − van respectievelijk de Radboud Universiteit Nijmegen, Erasmus Universiteit Rotterdam en Universiteit Utrecht − je mee met deze filosofische vraag. Like ons op Facebook en word zelf de winnaar van dit boek, uitgegeven door Boom uitgevers.


De illusie van het geheugen, daar gaat het in de nieuwste editie van Blind over, editie 45, en zo heet ook het boek van Julia Shaw dat je kunt winnen met onze Like & Win-actie. Op humoristische en herkenbare wijze neemt Shaw ons mee naar de wereld van de herinneringen waarin niets is wat het lijkt. Om kans te maken like de Facebook-pagina van Blind en dit bericht. Deze actie wordt mede mogelijk gemaakt door Uitgeverij Prometheus.
Op uitnodiging van het Interdisciplinair Congres Amsterdam, 12 april 2016, gaat deze editie van Blind over geluk!*

Do you feel lucky?

In samenwerking met Uitgeverij Lannoo mogen we een kopie van het boek 'Geluk' van Leo Bormans weggeven! In dit uitdagende boek delen 100 topexperts in de positieve psychologie, van IJsland tot Zuid-Afrika en van China tot Australië, de kennis die zij bezitten over geluk!

Like Blind op , deel dit bericht en wie weet word jij de gelukkige winnaar!


Interdisciplinariteit in de breedste zin was vóór de komst van webtijdschrift Blind nauwelijks vertegenwoordigd op het internet. Met Blind is er sinds 2004 een digitaal, interdisciplinair blad, speciaal bedoeld voor studenten, docenten en onderzoekers met een interesse die over de grenzen van vakgebieden reikt.

Vier keer per jaar komt er een nieuwe editie van Blind uit. Elk nummer heeft een thema dat op een interdisciplinaire manier wordt benaderd in artikelen, interviews, recensies en opiniestukken van en voor studenten, wetenschappers en professoren.   

BLIND
 online interdisciplinair tijdschrift  
BLIND 42
alle edities      zoeken + vakgebieden       random editie       vorige editie       volgende editie       
naar boven       
BLIND 42 - Geluk
sluiten

Hoofdredactie

Annefleur Langedijk


Redactie

Annefleur Langedijk
Annike Bekius
Renske den Boon
Esther Visser
Vince de Jong
Will van Houten (eindredactie)

Foto's:
Joris van Gennip


Redactieraad

dr. B. Kruithof
prof. dr. F. van Vree
drs. L. Wenting
dr. M. Keestra
drs. S. Sitalsing


klik hier voor huidige redactie


sluiten

42
Geluk

Over geluk raak je niet uitgesproken op het Interdisciplinair Congres Amsterdam. Op uitnodiging van deze organisatie gaat deze editie van Blind over geluk. Geluk kun je meten, vergroten of verloten!

Geluk, het uitdagende boek van Leo Bormans (uitgeverij Lannoo), kun je namelijk winnen! Do you feel lucky? Like ons op Facebook en maak kans op dit 'The world book of happiness. De wijsheid van 100 geluksprofessoren uit de hele wereld.’

De redactie van Blind werd vereerd met foto's die Joris van Gennip bij deze editie beschikbaar wilde stellen. Joris is internationaal fotojournalist voor The Guardian, NRC, Trouw, Parool, FD en HP/De Tijd. Het esthetisch fraaie uiterlijk van de foto's contrasteert totaal met de ongelukkige levenssituatie die wordt afgebeeld en met opzet vaak niet of niet volledig is af te lezen uit de foto. De eindselectie is van de hand van de redactie.

Geluk in de liefde kún je ook wiskundig aanpakken. Hedwig Ens geeft in Wiskundig daten – oftewel: hoe vinden Alice en Bob elkaar? antwoord op de vragen 1) wanneer je moet ophouden met zoeken en settelen met je huidige partner, 2) welke zoekstrategie je het beste kunt hanteren, en 3) wat de waarde is van een optimaal online datingprofiel. Wiskundig daten, dus.

Gelukzoekers, vluchtelingen en asielzoekers. Allemaal mensen op zoek naar een beetje geluk onder de zon. Maar wie is nu wie? Marlou Schrover, hoogleraar migratiegeschiedenis aan de Universiteit van Leiden, plukt in Gelukzoekers, vluchtelingen, asielzoekers – het zijn allemaal mensen op zoek naar een beetje geluk. Waarom heten ze zo verschillend? de ontstane verwarring over de terminologie uit elkaar door hun historische ontstaan te bekijken. In de hoop helderheid te brengen in een steeds ingewikkelder maatschappelijke discussie.

Groter geluk voor meer mensen. Kan dat in Nederland? Kan de overheid hier nog iets aan verbeteren? Verschillende wetenschappers denken van niet, maar Ruut Veenhoven van de Erasmus Universiteit Rotterdam beschrijft in zijn artikel Groter geluk voor een groter aantal hoe hij denkt dat dat wel kan. De mogelijke vergroting van geluk beschrijft hij op drie niveaus: individueel geluk, op het mesoniveau van instellingen en op het macroniveau van de samenleving.

Wij prijzen ons gelukkig dat professor Arnold Heertje voor ons heeft willen schrijven over Economie, welvaart en geluk. Kunnen economen iets zeggen over geluk, zoals hoogleraar economie R. Layard doet in zijn boek Waarom zijn wij niet gelukkig?

Men neme een drupje dopamine, een shot serotonine en een vleugje oxytocine voor een permanente roze bril... Was het maar zo’n feest. Esther Visser beschrijft in De neurochemie van geluk wat er in onze hersenpan te zien is als deze drie neurotransmitters actief worden en we geluk ervaren door een interactie van deze neurotransmitters. Maar kunnen we ze gebruiken als medicatie voor patiënten met een psychologische stoornis? Of is het pure stofjesdenken te simplistisch?

‘Zen is misschien wel het ideale middel om te genezen van onze jacht naar geluk’, schrijft André van der Braak in zijn filosofische column Zen en het eind van de jacht op geluk. ‘Onze voortdurende obsessie met het overwinnen van obstakels, het compenseren van tekortkomingen, het ontgroeien van beperkingen, allemaal met het oog op een of andere toekomstige staat van geluk, is een heilloze zaak.’ Een uitdagende stelling!              


Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuwe edities en activiteiten van Blind? Meldt u aan voor onze digitale nieuwsbrief:Het e-mailadres wordt alleen gebruikt voor toezending van de e-mail met de links naar de nieuwe editie. Het adres staat opgeslagen bij MailChimp. MailChimp hanteert een eigen privacybeleid waarmee u instemt als u zich abonneert op onze nieuwsbrief. Elke nieuwsbrief toont een link waarmee toezending kan worden gestopt. Om uw adres eventueel nog te laten verwijderen uit het opzeggingenbestand stuurt u een e-mail aan redactie@ziedaar.nl.