Muziek

Muzikaliteit gaat aan muziek én taal vooraf
Henkjan Honing

Tommy, can you hear me?
Kelsey Onderdijk

“Play me”, so I can give you a sense of community
Vince de Jong

Reggae, Rastafari en de stad
Rivke Jaffe

The Song of the Humpback Whale
Laura Lauta van Aysma

The not-so-glamorous world of pop musicians
Dianna Kenny

Column: De strijd van John Lennon, Thom Yorke en Donald Trump
Ralf de Jong

colofon  issn 1879-8144  23 juni 2016

Alle edities   Vakgebieden            
English   Over Blind       Vacatures
Volg ons:               
© 2004–2019 Blind    disclaimer   cookies

 

Zoek je klankbord, discussie, inspiratie? Klik eens op onderstaande links voor de uitgebreide programma’s van deze interdisciplinaire organisaties. Interessante lezingen, workshops, boeken etc. die je de mogelijkheid bieden om studenten en academici te ontmoeten die niet in hokjes denken.

Bregje Dijksterhuis, winnares van de columnwedstrijd, hier tussen juyrleden Lucy Wenting en Sheila Sitalsing


Ter ere van deze speciale editie organiseren wij een Like & Win-actie. Zet je beste (of lelijkste) sportselfie op Facebook of Twitter (.@ziedaar), tag ons of zet het op onze Facebookpagina en maak kans op het boek Running Like a Girl van Alexandra Heminsley. Onder de deelnemers verloten we ook tien linnen tassen met het logo van Blind erop.Het boek dat je deze keer kunt winnen via Facebook is De menselijke maat. De aarde over tienduizend jaar, van Salomon Kroonenberg, bekroond met de Eurekaprijs voor het beste non-fictieboek. Volgens Mark Twain is de mens voor de aarde niets meer dan een likje verf op het topje van de Eiffeltoren. Over klimaatverandering en onze rol daarin – die veel kleiner is dan we eigenlijk willen horen. De lezer met de leukste reactie via Facebook op onze editie krijgt dit boek toegestuurd per post.


Elke relatie begint met ‘ik’. Jezelf kennen helpt om een goede relatie op te bouwen én te houden. Maar wat is het ‘zelf’ eigenlijk? In Ik. De filosofie van het zelf nemen de drie auteurs, Leon de Bruin, Fleur Jongepier en Sem de Maagt − van respectievelijk de Radboud Universiteit Nijmegen, Erasmus Universiteit Rotterdam en Universiteit Utrecht − je mee met deze filosofische vraag. Like ons op Facebook en word zelf de winnaar van dit boek, uitgegeven door Boom uitgevers.


De illusie van het geheugen, daar gaat het in de nieuwste editie van Blind over, editie 45, en zo heet ook het boek van Julia Shaw dat je kunt winnen met onze Like & Win-actie. Op humoristische en herkenbare wijze neemt Shaw ons mee naar de wereld van de herinneringen waarin niets is wat het lijkt. Om kans te maken like de Facebook-pagina van Blind en dit bericht. Deze actie wordt mede mogelijk gemaakt door Uitgeverij Prometheus.
Op uitnodiging van het Interdisciplinair Congres Amsterdam, 12 april 2016, gaat deze editie van Blind over geluk!*

Do you feel lucky?

In samenwerking met Uitgeverij Lannoo mogen we een kopie van het boek 'Geluk' van Leo Bormans weggeven! In dit uitdagende boek delen 100 topexperts in de positieve psychologie, van IJsland tot Zuid-Afrika en van China tot Australië, de kennis die zij bezitten over geluk!

Like Blind op , deel dit bericht en wie weet word jij de gelukkige winnaar!


Interdisciplinariteit in de breedste zin was vóór de komst van webtijdschrift Blind nauwelijks vertegenwoordigd op het internet. Met Blind is er sinds 2004 een digitaal, interdisciplinair blad, speciaal bedoeld voor studenten, docenten en onderzoekers met een interesse die over de grenzen van vakgebieden reikt.

Vier keer per jaar komt er een nieuwe editie van Blind uit. Elk nummer heeft een thema dat op een interdisciplinaire manier wordt benaderd in artikelen, interviews, recensies en opiniestukken van en voor studenten, wetenschappers en professoren.   

BLIND
 online interdisciplinair tijdschrift  
BLIND 43
alle edities      zoeken + vakgebieden       random editie       vorige editie       volgende editie       
naar boven       
BLIND 43 - Muziek
sluiten

Hoofdredactie

Annefleur Langedijk


Redactie

Annefleur Langedijk
Annike Bekius
Renske den Boon
Esther Visser
Vince de Jong
Will van Houten (eindredactie)

Foto's:
Marieke Jansen


Redactieraad

dr. B. Kruithof
prof. dr. F. van Vree
drs. L. Wenting
dr. M. Keestra
drs. S. Sitalsing


klik hier voor huidige redactie


sluiten

43
Muziek

‘Music was my first love and it will be my last. Music of the future and music of the past…’

Moeiteloos kunnen we deze editie van Blind vullen met muziek én met wetenschap en muziek.

Wat is muziek eigenlijk? Maakt een vogel die zingt muziek of gebruikt hij taal? Hoogleraar Henkjan Honing probeert met zijn onderzoek deze vaak gestelde vraag in het debat over de mogelijke biologische basis van muziek te beantwoorden, en schreef daarover voor Blind zijn artikel Muzikaliteit gaat aan muziek én taal vooraf. Henkjan Honing is als hoogleraar muziekcognitie verbonden aan de Universiteit van Amsterdam aan zowel de faculteit Geesteswetenschappen als de Faculteit Natuur, Wiskunde en Informatica.

Tommy, can you hear me? Kun je muziek van The Who luisteren als je doof bent? Met een cochleair implantaat (CI) kan het! Kelsey Onderdijk schrijft erover. Zij is studente aan de onderzoeksmaster Brain & Cognitive Sciences en heeft een achtergrond in de muziekwetenschappen.

'Play that piano! Play me!' Stadssocioloog Vince de Jong raakte in de ban van de piano op Amsterdam CS. Hij toetste een sociologische theorie aan wat er spontaan rond dit instrument gebeurt en schrijft erover in “Play me”, so I can give you a sense of community.

In De strijd van John Lennon, Thom Yorke en Donald Trump gaat columnist Ralf de Jong op zoek naar een nieuwe Radiohead in de politiek. Wat lukt musici op internet waar politici de strijkstok laten hangen?

‘Cause life, sweet life, must be somewhere to be found, yeah
Instead of a concrete jungle where the living is hardest …
No chains around my feet, but I’m not free
I know I am bound here in captivity …’

Professor Rivke Jaffe neemt je in Reggae, Rastafari en de stad mee op een reis door het culturele hart van Bob Marleys Jamaica. Hoe is Kingston verbeeld in reggaemuziek? Met deze vraag in het achterhoofd schetst Rivke de ontwikkeling van de roots reggae naar de meer elektronische dancehall.

Met haar masterscriptie ‘The Humpback Whale Song from an Evolutionary Perspective’ werd musicologe Laura Lauta van Aysma derde bij de UvA-scriptieprijs. Momenteel promoveert zij aan de Universiteit van Leiden op het gezang van bultrugwalvissen. Heeft hun gezang meer met menselijk gezang gemeen dan we vermoeden? Voor deze editie schreef Laura The Song of the Humpback Whale. De bijdrage is in het Engels.

Dianna Kenny is hoogleraar psychologie en muziek aan de Universiteit van Sydney. Speciaal voor Blind schreef zij The not-so-glamorous world of popular musicians, een stuk over haar onderzoek naar de keerzijde van het leven van popmuzikanten. Over dit onderwerp publiceerde ze in maart 2016 het artikel ‘Life Expectancy and Cause of Death in Popular Musicians’ in het blad Medical Problems of Performing Artists. De bijdrage is in het Engels.

De foto's worden in deze editie steeds willekeurig overgenomen uit een eerdere beeldreportage van Marieke Jansen.              


Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuwe edities en activiteiten van Blind? Meldt u aan voor onze digitale nieuwsbrief:Het e-mailadres wordt alleen gebruikt voor toezending van de e-mail met de links naar de nieuwe editie. Het adres staat opgeslagen bij MailChimp. MailChimp hanteert een eigen privacybeleid waarmee u instemt als u zich abonneert op onze nieuwsbrief. Elke nieuwsbrief toont een link waarmee toezending kan worden gestopt. Om uw adres eventueel nog te laten verwijderen uit het opzeggingenbestand stuurt u een e-mail aan redactie@ziedaar.nl.