Een frisse blik

‘Beauty is around the eye of the beheld’
Berend van der Lei

De oorspronkelijke kleuren van Van Gogh
Muriel Geldof

Het Nieuwe Werken: werken kun je overal, met iedereen
Marianne Sturman

Frisse blik op het betalen van belastingen
Marjolein ‘t Hart

Naming the stars
David Gardenier

Living with a cancer patient: a partner’s perspective
Femke Paling

Column: Met een Balinese blik
Loes Knevel

colofon  issn 1879-8144  6 oktober 2016

Alle edities   Vakgebieden            
English   Over Blind       Vacatures
Volg ons:               
© 2004–2019 Blind    disclaimer   cookies

 

Bregjes column :
Digital Divide en interdisciplinaire wetenschapZoek je klankbord, discussie, inspiratie? Klik eens op onderstaande links voor de uitgebreide programma’s van deze interdisciplinaire organisaties. Interessante lezingen, workshops, boeken etc. die je de mogelijkheid bieden om studenten en academici te ontmoeten die niet in hokjes denken.

Bregje Dijksterhuis, winnares van de columnwedstrijd, hier tussen juyrleden Lucy Wenting en Sheila Sitalsing


Ter ere van deze speciale editie organiseren wij een Like & Win-actie. Zet je beste (of lelijkste) sportselfie op Facebook of Twitter (.@ziedaar), tag ons of zet het op onze Facebookpagina en maak kans op het boek Running Like a Girl van Alexandra Heminsley. Onder de deelnemers verloten we ook tien linnen tassen met het logo van Blind erop.Het boek dat je deze keer kunt winnen via Facebook is De menselijke maat. De aarde over tienduizend jaar, van Salomon Kroonenberg, bekroond met de Eurekaprijs voor het beste non-fictieboek. Volgens Mark Twain is de mens voor de aarde niets meer dan een likje verf op het topje van de Eiffeltoren. Over klimaatverandering en onze rol daarin – die veel kleiner is dan we eigenlijk willen horen. De lezer met de leukste reactie via Facebook op onze editie krijgt dit boek toegestuurd per post.


Elke relatie begint met ‘ik’. Jezelf kennen helpt om een goede relatie op te bouwen én te houden. Maar wat is het ‘zelf’ eigenlijk? In Ik. De filosofie van het zelf nemen de drie auteurs, Leon de Bruin, Fleur Jongepier en Sem de Maagt − van respectievelijk de Radboud Universiteit Nijmegen, Erasmus Universiteit Rotterdam en Universiteit Utrecht − je mee met deze filosofische vraag. Like ons op Facebook en word zelf de winnaar van dit boek, uitgegeven door Boom uitgevers.


De illusie van het geheugen, daar gaat het in de nieuwste editie van Blind over, editie 45, en zo heet ook het boek van Julia Shaw dat je kunt winnen met onze Like & Win-actie. Op humoristische en herkenbare wijze neemt Shaw ons mee naar de wereld van de herinneringen waarin niets is wat het lijkt. Om kans te maken like de Facebook-pagina van Blind en dit bericht. Deze actie wordt mede mogelijk gemaakt door Uitgeverij Prometheus.
Op uitnodiging van het Interdisciplinair Congres Amsterdam, 12 april 2016, gaat deze editie van Blind over geluk!*

Do you feel lucky?

In samenwerking met Uitgeverij Lannoo mogen we een kopie van het boek 'Geluk' van Leo Bormans weggeven! In dit uitdagende boek delen 100 topexperts in de positieve psychologie, van IJsland tot Zuid-Afrika en van China tot Australië, de kennis die zij bezitten over geluk!

Like Blind op , deel dit bericht en wie weet word jij de gelukkige winnaar!


Interdisciplinariteit in de breedste zin was vóór de komst van webtijdschrift Blind nauwelijks vertegenwoordigd op het internet. Met Blind is er sinds 2004 een digitaal, interdisciplinair blad, speciaal bedoeld voor studenten, docenten en onderzoekers met een interesse die over de grenzen van vakgebieden reikt.

Vier keer per jaar komt er een nieuwe editie van Blind uit. Elk nummer heeft een thema dat op een interdisciplinaire manier wordt benaderd in artikelen, interviews, recensies en opiniestukken van en voor studenten, wetenschappers en professoren.   

BLIND
 online interdisciplinair tijdschrift  
BLIND 44
alle edities      zoeken + vakgebieden       random editie       vorige editie       volgende editie       
naar boven       
BLIND 44 - Een frisse blik
sluiten

Hoofdredactie

Annefleur Langedijk


Redactie

Annefleur Langedijk, hoofdredacteur
Annike Bekius
Elise Langedijk
Esmee Schouten
Esther Visser
Hedwig Ens (eindredactie)
Will van Houten (eindredactie)

Foto's:
Susanne van der Kleij


Redactieraad

dr. M. Dekker
dr. M. Keestra
drs. S. Sitalsing
prof. dr. F. van Vree
drs. L. Wenting


klik hier voor huidige redactie


sluiten

44
Een frisse blik

Blind heeft deze keer ‘een frisse blik’. Sowieso vraagt interdisciplinair werken dat je out of the box over je vak kunt nadenken, in onderwerpen duikt waarvan je wenkbrauwen aanvankelijk omhoog gaan. Precies dát laatste beschrijft Berend van der Lei, plastisch chirurg en hoogleraar cosmetische plastische chirurgie in zijn artikel ‘Beauty is around the eye of the beheld’: de psychologische perceptie van wie we voor ons hebben wordt voor een groot deel veroorzaakt door het gebied om het oog en niet alleen door die mooie blauwe kijkers.

Ook een heel andere perceptie krijg je als je naar de schilderijen van Van Gogh zou kunnen kijken in de originele kleuren, het blauw bijvoorbeeld dat de schilder zélf uitkoos voor Veld met irissen bij Arles (1888). Om meer te weten over De oorspronkelijke kleuren van Van Gogh doet binnen het project REVIGO (REassessing VIncent van GOghs use of colour using digital reconstructions) een team van kunsthistorici, restauratoren en natuurwetenschappers onderzoek naar deze kleurveranderingen. Muriel Geldof biedt ons een frisse, unieke blik op dit project.

Met onze Like & Win-actie bij deze editie kun je het boek De wijsheid van een tandeloze glimlach - Gelukkig ouder worden met Epicurus, van Daniel Klein winnen, uitgegeven door uitgeverij Athenaeum−Polak & Van Gennep. Voor wie mooi oud wil worden ‘alvast’ een frisse filosofische kijk op de oude dag.

Maar eerst nog maar eens lekker werken. Dat hoeft tegenwoordig niet meer vanuit een vast kantoor; het Nieuwe Werken brengt werken met wie je wilt waar je maar wilt en hoe je dat wilt steeds dichterbij. Wat heb je daarvoor nodig? Marianne Sturman is de oprichter en directeur van Moneypenny, een bureau dat bedrijven helpt flexibele arbeidsoplossingen te bedenken. Ook Blind-lezers biedt ze met haar ideeën een frisse kijk op werken.

En dan héb je hard gewerkt… moet je ook nog belasting betalen. Marjolein ’t Hart is bijzonder hoogleraar in de Geschiedenis van Staatsvorming in Mondiaal Perspectief aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij moppert niet met belastingbetalers mee, maar laat ons met een frisse blik zien dat belasting betalen historisch gezien een belangrijk side effect had: je kreeg er inspraak mee. Blind voelt zich vereerd dat we deze tekst, haar oratie die ze uitsprak bij de aanvaarding van het ambt van bijzonder hoogleraar, mogen opnemen in deze editie.

Loes Knevel is studente Pedagogische Wetenschappen aan de Universiteit van Leiden. Ze heeft een tijd op Bali gewoond, waar ze onder andere lesgegeven heeft aan basisschoolkinderen. In deze column geeft ze een frisse blik op het onderwijs, waarin er naast de normale lessen ruimte is voor mindfulness, yoga en persoonlijke ontwikkeling.

En wat gebeurt er als we voor onze frisse blik afhankelijk zijn van de instrumenten die we gebruiken? David Gardenier, student Astronomy and Astrophysics aan de Universiteit van Amsterdam, legt uit hoe nieuwe instrumentele ontdekkingen bepalend zijn voor hoe astronomen het universum onderzoeken en begrijpen.

Femke Paling, vers afgestudeerd student Medische Antropologie en Sociologie, laat ons door haar ruimere blik zien dat de diagnose ‘kanker’ ook zeker van invloed is op de mensen die niet direct de ziekte ondergaan. Wil je weten op wat voor manieren partners omgaan met hun zieke geliefde? Lees dan haar artikel.

De illustraties in deze editie zijn speciaal voor Blind gemaakt door Susanne van der Kleij, sinds 1995 freelance fotograaf. Als taalkundige onderzocht zij de specifieke interactie tussen tolk en asielaanvrager.              


Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuwe edities en activiteiten van Blind? Meldt u aan voor onze digitale nieuwsbrief:Het e-mailadres wordt alleen gebruikt voor toezending van de e-mail met de links naar de nieuwe editie. Het adres staat opgeslagen bij MailChimp. MailChimp hanteert een eigen privacybeleid waarmee u instemt als u zich abonneert op onze nieuwsbrief. Elke nieuwsbrief toont een link waarmee toezending kan worden gestopt. Om uw adres eventueel nog te laten verwijderen uit het opzeggingenbestand stuurt u een e-mail aan redactie@ziedaar.nl.