Geheugen

De plasticiteit van ons geheugen
Frank van Vree

Herinneringen aan angst
Loes Knevel

Memory engrams – physical substrates of memory in the brain
Esther Visser

Het geheugen in je spieren: onthouden spieren dat je gesport hebt?
Willem Hoogaars en Richard Jaspers

Publieksgeschiedenis als herinneringscultuur
Alexandra Bemelmans

Column: Oma
Annike Bekius

colofon  issn 1879-8144  5 januari 2017

Alle edities   Vakgebieden            
English   Over Blind       Vacatures
Volg ons:               
© 2004–2019 Blind    disclaimer   cookies

 

Zoek je klankbord, discussie, inspiratie? Klik eens op onderstaande links voor de uitgebreide programma’s van deze interdisciplinaire organisaties. Interessante lezingen, workshops, boeken etc. die je de mogelijkheid bieden om studenten en academici te ontmoeten die niet in hokjes denken.

Bregje Dijksterhuis, winnares van de columnwedstrijd, hier tussen juyrleden Lucy Wenting en Sheila Sitalsing


Ter ere van deze speciale editie organiseren wij een Like & Win-actie. Zet je beste (of lelijkste) sportselfie op Facebook of Twitter (.@ziedaar), tag ons of zet het op onze Facebookpagina en maak kans op het boek Running Like a Girl van Alexandra Heminsley. Onder de deelnemers verloten we ook tien linnen tassen met het logo van Blind erop.Het boek dat je deze keer kunt winnen via Facebook is De menselijke maat. De aarde over tienduizend jaar, van Salomon Kroonenberg, bekroond met de Eurekaprijs voor het beste non-fictieboek. Volgens Mark Twain is de mens voor de aarde niets meer dan een likje verf op het topje van de Eiffeltoren. Over klimaatverandering en onze rol daarin – die veel kleiner is dan we eigenlijk willen horen. De lezer met de leukste reactie via Facebook op onze editie krijgt dit boek toegestuurd per post.


Elke relatie begint met ‘ik’. Jezelf kennen helpt om een goede relatie op te bouwen én te houden. Maar wat is het ‘zelf’ eigenlijk? In Ik. De filosofie van het zelf nemen de drie auteurs, Leon de Bruin, Fleur Jongepier en Sem de Maagt − van respectievelijk de Radboud Universiteit Nijmegen, Erasmus Universiteit Rotterdam en Universiteit Utrecht − je mee met deze filosofische vraag. Like ons op Facebook en word zelf de winnaar van dit boek, uitgegeven door Boom uitgevers.


De illusie van het geheugen, daar gaat het in de nieuwste editie van Blind over, editie 45, en zo heet ook het boek van Julia Shaw dat je kunt winnen met onze Like & Win-actie. Op humoristische en herkenbare wijze neemt Shaw ons mee naar de wereld van de herinneringen waarin niets is wat het lijkt. Om kans te maken like de Facebook-pagina van Blind en dit bericht. Deze actie wordt mede mogelijk gemaakt door Uitgeverij Prometheus.
Op uitnodiging van het Interdisciplinair Congres Amsterdam, 12 april 2016, gaat deze editie van Blind over geluk!*

Do you feel lucky?

In samenwerking met Uitgeverij Lannoo mogen we een kopie van het boek 'Geluk' van Leo Bormans weggeven! In dit uitdagende boek delen 100 topexperts in de positieve psychologie, van IJsland tot Zuid-Afrika en van China tot Australië, de kennis die zij bezitten over geluk!

Like Blind op , deel dit bericht en wie weet word jij de gelukkige winnaar!


Interdisciplinariteit in de breedste zin was vóór de komst van webtijdschrift Blind nauwelijks vertegenwoordigd op het internet. Met Blind is er sinds 2004 een digitaal, interdisciplinair blad, speciaal bedoeld voor studenten, docenten en onderzoekers met een interesse die over de grenzen van vakgebieden reikt.

Vier keer per jaar komt er een nieuwe editie van Blind uit. Elk nummer heeft een thema dat op een interdisciplinaire manier wordt benaderd in artikelen, interviews, recensies en opiniestukken van en voor studenten, wetenschappers en professoren.   

BLIND
 online interdisciplinair tijdschrift  
BLIND 45
alle edities      zoeken + vakgebieden       random editie       vorige editie       volgende editie       
naar boven       
BLIND 45 - Geheugen
sluiten

Hoofdredactie

Annefleur Langedijk


Redactie

Annefleur Langedijk, hoofdredacteur
Annike Bekius
Elise Langedijk
Esmee Schouten
Esther Visser
Hedwig Ens (eindredactie)
Will van Houten (eindredactie)

Beeld:
Thomas Briggs


Redactieraad

dr. M. Dekker
dr. M. Keestra
drs. S. Sitalsing
prof. dr. F. van Vree
drs. L. Wenting


klik hier voor huidige redactie


sluiten

45
Geheugen

Je kunt er blind op vertrouwen, op je geheugen – toch?

Je weet het héél zeker: je bent als kind langs die kerk gekomen toen ze hem aan het bouwen waren, in je wandelwagen, geduwd door je moeder die een paarse jas aanhad. Een kleurrijke, liefdevolle herinnering. Zéker weten. Alleen… die kerk was al lang af toen jij een kleuter was. De illusie van het geheugen, daar gaat deze editie van Blind over, en zo heet ook het boek van Julia Shaw dat je kunt winnen.

Je zó kunnen vergissen. In De plasticiteit van het geheugen vertelt Frank van Vree van het NIOD hoe hij een artikel dat hij in de jaren zeventig had geschreven opnieuw, zoals hij het zich dácht te herinneren, opschreef. En schrok van het resultaat.

Hoe pijnlijk het kan zijn voor je geliefden als je geheugen je in de steek laat vertelt redactielid Annike Bekius in haar column over haar oma met dementie.

Pijnlijke herinneringen uit je jeugd kunnen nog lang doorwerken in je volwassen leven, zeker als je als kind mishandeld bent, verwaarloosd of seksueel misbruikt. Om daar beter mee om te leren gaan zijn er een aantal methoden om deze kinderen te helpen. Loes Knevel bespreekt ze in Herinneringen aan angst en introduceert een nieuwe methode, het Neurosequential Model of Therapeutics (NMT) van Bruce Perry.

De neurobiologische basis van het vormen en ophalen van herinneringen wordt in Memory engrams – physical substrates of memory in the brain beschreven door Esther Visser. Zij werkt in de onderzoeksgroep ‘Memory Circuits’ aan het ontrafelen van de moleculaire en cellulaire basis van verslavingsherinneringen. Dit artikel is in het Engels.

Willem Hoogaars en Richard Jaspers van de afdeling Bewegingswetenschappen, Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam vragen zich in hun artikel Het geheugen in je spieren: onthouden spieren dat je gesport hebt? af waar het in de sport zo vaak genoemde spiergeheugen zich bevindt – als het al bestaat.

Ken je de BBC-serie Peaky Blinders over een familiegang in het Birmingham van vlak na de Eerste Wereldoorlog? In haar artikel Publieksgeschiedenis als herinneringscultuur - een case-study van Peaky Blinders laat Alexandra Bemelmans zien hoe verschillende soorten herinneringen een rol spelen bij het tot stand komen van publieksgeschiedenis. Alexandra is bezig met haar master ‘Cultural History of Modern Europe’ aan de Universiteit van Utrecht.

O ja! Niet te vergeten: op 14 december was de prijsuitreiking van onze columnwedstrijd in de Polder op het Science Park. Bregje Dijksterhuis is de winnares, je vindt haar inzending voor de wedstrijd vanaf nu ook op de website. We zijn blij met haar komst als Columnist Met Veel Ervaring: ze heeft een paar jaar geleden de Robert Dijkgraaf essayprijs gewonnen. Welkom, Bregje!

Voor de illustraties gebruiken we dit keer de visualisaties van Thomas Briggs. "The sum of various [mathematical] functions is recorded for millions of points in space."              


Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuwe edities en activiteiten van Blind? Meldt u aan voor onze digitale nieuwsbrief:Het e-mailadres wordt alleen gebruikt voor toezending van de e-mail met de links naar de nieuwe editie. Het adres staat opgeslagen bij MailChimp. MailChimp hanteert een eigen privacybeleid waarmee u instemt als u zich abonneert op onze nieuwsbrief. Elke nieuwsbrief toont een link waarmee toezending kan worden gestopt. Om uw adres eventueel nog te laten verwijderen uit het opzeggingenbestand stuurt u een e-mail aan redactie@ziedaar.nl.