Blind date

Wat ruik je lekker vies!
Wim Ghijsen

Hormonal changes in new lovers and long-term partners
Annefleur Langedijk

Wat is de relatie tussen onze keuzes en onze vrije wil?
Martijn Wokke en Yaïr Pinto

Opgroeien in een vervangend gezin
Femmie Juffer

De kracht van het sociale netwerk is niet voor iedereen vanzelfsprekend
Annematt Collot d’Escury-Koenigs en Angelique Boering

W!J verbindt de verschillen
Manuela Kalsky

colofon  issn 1879-8144  24 april 2017

Alle edities   Vakgebieden            
English   Over Blind       Vacatures
Volg ons:               
© 2004–2019 Blind    disclaimer   cookies

 

Bregjes column 2 :
De werkende moeder en interdisciplinaire wetenschapZoek je klankbord, discussie, inspiratie? Klik eens op onderstaande links voor de uitgebreide programma’s van deze interdisciplinaire organisaties. Interessante lezingen, workshops, boeken etc. die je de mogelijkheid bieden om studenten en academici te ontmoeten die niet in hokjes denken.

Bregje Dijksterhuis, winnares van de columnwedstrijd, hier tussen juyrleden Lucy Wenting en Sheila Sitalsing


Ter ere van deze speciale editie organiseren wij een Like & Win-actie. Zet je beste (of lelijkste) sportselfie op Facebook of Twitter (.@ziedaar), tag ons of zet het op onze Facebookpagina en maak kans op het boek Running Like a Girl van Alexandra Heminsley. Onder de deelnemers verloten we ook tien linnen tassen met het logo van Blind erop.Het boek dat je deze keer kunt winnen via Facebook is De menselijke maat. De aarde over tienduizend jaar, van Salomon Kroonenberg, bekroond met de Eurekaprijs voor het beste non-fictieboek. Volgens Mark Twain is de mens voor de aarde niets meer dan een likje verf op het topje van de Eiffeltoren. Over klimaatverandering en onze rol daarin – die veel kleiner is dan we eigenlijk willen horen. De lezer met de leukste reactie via Facebook op onze editie krijgt dit boek toegestuurd per post.


Elke relatie begint met ‘ik’. Jezelf kennen helpt om een goede relatie op te bouwen én te houden. Maar wat is het ‘zelf’ eigenlijk? In Ik. De filosofie van het zelf nemen de drie auteurs, Leon de Bruin, Fleur Jongepier en Sem de Maagt − van respectievelijk de Radboud Universiteit Nijmegen, Erasmus Universiteit Rotterdam en Universiteit Utrecht − je mee met deze filosofische vraag. Like ons op Facebook en word zelf de winnaar van dit boek, uitgegeven door Boom uitgevers.


De illusie van het geheugen, daar gaat het in de nieuwste editie van Blind over, editie 45, en zo heet ook het boek van Julia Shaw dat je kunt winnen met onze Like & Win-actie. Op humoristische en herkenbare wijze neemt Shaw ons mee naar de wereld van de herinneringen waarin niets is wat het lijkt. Om kans te maken like de Facebook-pagina van Blind en dit bericht. Deze actie wordt mede mogelijk gemaakt door Uitgeverij Prometheus.
Op uitnodiging van het Interdisciplinair Congres Amsterdam, 12 april 2016, gaat deze editie van Blind over geluk!*

Do you feel lucky?

In samenwerking met Uitgeverij Lannoo mogen we een kopie van het boek 'Geluk' van Leo Bormans weggeven! In dit uitdagende boek delen 100 topexperts in de positieve psychologie, van IJsland tot Zuid-Afrika en van China tot Australië, de kennis die zij bezitten over geluk!

Like Blind op , deel dit bericht en wie weet word jij de gelukkige winnaar!


Interdisciplinariteit in de breedste zin was vóór de komst van webtijdschrift Blind nauwelijks vertegenwoordigd op het internet. Met Blind is er sinds 2004 een digitaal, interdisciplinair blad, speciaal bedoeld voor studenten, docenten en onderzoekers met een interesse die over de grenzen van vakgebieden reikt.

Vier keer per jaar komt er een nieuwe editie van Blind uit. Elk nummer heeft een thema dat op een interdisciplinaire manier wordt benaderd in artikelen, interviews, recensies en opiniestukken van en voor studenten, wetenschappers en professoren.   

BLIND
 online interdisciplinair tijdschrift  
BLIND 46
alle edities      zoeken + vakgebieden       random editie       vorige editie       volgende editie       
naar boven       
BLIND 46 - Blind date
sluiten

Hoofdredactie

Annefleur Langedijk


Redactie

Annefleur Langedijk, hoofdredacteur
Annike Bekius
Esmee Schouten
Hedwig Ens, eindredacteur
Merel Spaander
Will van Houten, eindredacteur

Beeld:
Anton Heijboer / © VOF Heijboer-Malomajo


Redactieraad

dr. M. Dekker
dr. M. Keestra
drs. S. Sitalsing
prof. dr. F. van Vree
drs. L. Wenting


klik hier voor huidige redactie


sluiten

46
Blind date

Je dénkt dat je The One kiest om zijn lieve ogen, haar fijne stem, maar wat gebeurt er in dat verliefde lijf? Hoe belangrijk zijn ouders en vrienden, in je jeugd en latere leven? Wat zegt de wetenschap over ik en jij, over ik versus wij. Deze editie van Blind gaat over relaties.

Over T-shirts met lekkere mannenluchten, woelmuizen en oxytocine neusspray gaat het artikel van Wim Ghijsen van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam. Hij praat ons in zijn artikel Wat ruik je lekker vies bij over wat er neurochemisch gebeurt in de hersenen bij het aangaan en onderhouden van relaties.

Ook het artikel van onze hoofdredacteur Annefleur Langedijk gaat over de chemie van de liefde. Wat is de wetenschap achter verliefdheid en relaties? Annefleur Langedijk rondt momenteel haar master Infectious Diseases & Public Health aan de Vrije Universiteit Amsterdam af. Ze schreef haar artikel Hormonal changes in new lovers and long-term partners onder begeleiding van de love doctor himself, Jan Hindrik Ravesloot. De bijdrage is in het Engels.

Als hormonen je liefdesleven beïnvloeden, kies je een geliefde dan wel uit vrije wil? Over de relatie tussen de keuzes die je maakt in het leven en de ‘vrije wil’ om dat te doen, discussiëren Martijn Wokke en Yaïr Pinto. Martijn doet op dit moment een postdoc aan de City University of New York naar o.a. metacognitie; Yaïr werkt aan de Universiteit van Amsterdam op het gebied van Cognitieve Psychologie.

Femmie Juffer van het Centrum voor Gezinsstudies aan de Universiteit Leiden schetst in haar artikel Opgroeien in een vervangend gezin hoe pleegkinderen, adoptiekinderen en alleenstaande minderjarige vreemdelingen ieder hun eigen behoefte hebben aan hulpverlening en begeleiding. Wie zijn al deze kinderen? Wat hebben ze meegemaakt en hoe groeien ze op tot volwassenen? Een update en een oproep voor een nieuw netwerk voor pedagogen die werken met kinderen in een vervangend gezin.

Voor jongeren die in een ‘moeilijk’ gezin opgroeien blijkt het later lastig om de krachten van een sociaal netwerk te kunnen benutten voor zichzelf. In hun artikel De kracht van het sociale netwerk is niet voor iedereen vanzelfsprekend bieden A. M. L. Collot d’Escury-Koenigs en A. Boering van de Universiteit van Amsterdam een Steunogram 2.1 aan waarmee professionals deze jongeren hun eigen sociale mogelijkheden leren vergroten.

Manuela Kalsky van het Dominicaans Studiecentrum voor Theologie en Samenleving verrichtte met een groep wetenschappers, afkomstig van verschillende Nederlandse universiteiten, interdisciplinair onderzoek naar voorwaarden en mogelijkheden van ‘een nieuw wij’ in Nederland: Project W!J.
Hoe ziet een samenleving eruit waarin alle Nederlanders zich thuis kunnen voelen? Welke ingrediënten zijn nodig voor een ‘nieuw wij’ dat mensen met elkaar weet te verbinden en onderlinge verschillen vruchtbaar maakt? W!J verbindt de verschillen is dan ook de titel van haar artikel.

Voor de illustraties gebruiken we dit keer etsen en tekeningen van 'relatiedeskundige' Anton Heijboer, de schilder die met vijf vrouwen samenwoonde.

*

We hebben een bekende Nederlandse auteur, geen onbekende bij de UvA, een Blind date aangeboden voor onze volgende editie 'Wereldwijd'. Nu maar hopen dat hij tijd en zin heeft in een frisse wetenschappelijke ontmoeting!              


Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuwe edities en activiteiten van Blind? Meldt u aan voor onze digitale nieuwsbrief:Het e-mailadres wordt alleen gebruikt voor toezending van de e-mail met de links naar de nieuwe editie. Het adres staat opgeslagen bij MailChimp. MailChimp hanteert een eigen privacybeleid waarmee u instemt als u zich abonneert op onze nieuwsbrief. Elke nieuwsbrief toont een link waarmee toezending kan worden gestopt. Om uw adres eventueel nog te laten verwijderen uit het opzeggingenbestand stuurt u een e-mail aan redactie@ziedaar.nl.