Digitale wereld

Love me Tinder: romantiek of algoritmen?
Serena Daalmans

Digitalisering van de vruchtbaarheid
Ellen Algera

3D-printen in de biomedische wetenschappen
Sylvia van Kogelenberg en Sarah-Sophia Carter

Hoe wilt u uw dossier, elektronisch of op papier?
Merel Spaander

Interview: Speelt digitalisering een rol bij burn-out bij millennials?
Merel Spaander

Online en offline pesten: zoek de verschillen
Beau Oldenburg en Gijs Huitsing

Can online gaming ditch its sexist ways?
Giovanni Luca Ciampaglia

Veiligheid en cyberspace
Paul Ducheine

colofon  issn 1879-8144  13 februari 2018

Alle edities   Vakgebieden            
English   Over Blind       Vacatures
Volg ons:               
© 2004–2019 Blind    disclaimer   cookies

 

Column Elisabeth Smelik :
Mijn wereld, mijn bubbel

Elisabeth met hond op strand

Zoek je klankbord, discussie, inspiratie? Klik eens op onderstaande links voor de uitgebreide programma’s van deze interdisciplinaire organisaties. Interessante lezingen, workshops, boeken etc. die je de mogelijkheid bieden om studenten en academici te ontmoeten die niet in hokjes denken.

Bregje Dijksterhuis, winnares van de columnwedstrijd, hier tussen juyrleden Lucy Wenting en Sheila Sitalsing


Ter ere van deze speciale editie organiseren wij een Like & Win-actie. Zet je beste (of lelijkste) sportselfie op Facebook of Twitter (.@ziedaar), tag ons of zet het op onze Facebookpagina en maak kans op het boek Running Like a Girl van Alexandra Heminsley. Onder de deelnemers verloten we ook tien linnen tassen met het logo van Blind erop.Het boek dat je deze keer kunt winnen via Facebook is De menselijke maat. De aarde over tienduizend jaar, van Salomon Kroonenberg, bekroond met de Eurekaprijs voor het beste non-fictieboek. Volgens Mark Twain is de mens voor de aarde niets meer dan een likje verf op het topje van de Eiffeltoren. Over klimaatverandering en onze rol daarin – die veel kleiner is dan we eigenlijk willen horen. De lezer met de leukste reactie via Facebook op onze editie krijgt dit boek toegestuurd per post.


Elke relatie begint met ‘ik’. Jezelf kennen helpt om een goede relatie op te bouwen én te houden. Maar wat is het ‘zelf’ eigenlijk? In Ik. De filosofie van het zelf nemen de drie auteurs, Leon de Bruin, Fleur Jongepier en Sem de Maagt − van respectievelijk de Radboud Universiteit Nijmegen, Erasmus Universiteit Rotterdam en Universiteit Utrecht − je mee met deze filosofische vraag. Like ons op Facebook en word zelf de winnaar van dit boek, uitgegeven door Boom uitgevers.


De illusie van het geheugen, daar gaat het in de nieuwste editie van Blind over, editie 45, en zo heet ook het boek van Julia Shaw dat je kunt winnen met onze Like & Win-actie. Op humoristische en herkenbare wijze neemt Shaw ons mee naar de wereld van de herinneringen waarin niets is wat het lijkt. Om kans te maken like de Facebook-pagina van Blind en dit bericht. Deze actie wordt mede mogelijk gemaakt door Uitgeverij Prometheus.
Op uitnodiging van het Interdisciplinair Congres Amsterdam, 12 april 2016, gaat deze editie van Blind over geluk!*

Do you feel lucky?

In samenwerking met Uitgeverij Lannoo mogen we een kopie van het boek 'Geluk' van Leo Bormans weggeven! In dit uitdagende boek delen 100 topexperts in de positieve psychologie, van IJsland tot Zuid-Afrika en van China tot Australië, de kennis die zij bezitten over geluk!

Like Blind op , deel dit bericht en wie weet word jij de gelukkige winnaar!


Interdisciplinariteit in de breedste zin was vóór de komst van webtijdschrift Blind nauwelijks vertegenwoordigd op het internet. Met Blind is er sinds 2004 een digitaal, interdisciplinair blad, speciaal bedoeld voor studenten, docenten en onderzoekers met een interesse die over de grenzen van vakgebieden reikt.

Vier keer per jaar komt er een nieuwe editie van Blind uit. Elk nummer heeft een thema dat op een interdisciplinaire manier wordt benaderd in artikelen, interviews, recensies en opiniestukken van en voor studenten, wetenschappers en professoren.   

BLIND
 online interdisciplinair tijdschrift  
BLIND 49
alle edities      zoeken + vakgebieden       random editie       vorige editie       volgende editie       
naar boven       
BLIND 49 - Digitale wereld
sluiten

Hoofdredactie

Annefleur Langedijk


Redactie

Annefleur Langedijk, hoofdredacteur
Esmee Schouten
Iza Korsmit
Merel Spaander
Nora van de WaterRedactieraad

dr. M. Dekker
dr. M. Keestra
drs. S. Sitalsing
prof. dr. F. van Vree
drs. L. Wenting


klik hier voor huidige redactie


sluiten

49
Digitale wereld

Je kunt het je vandaag de dag bijna niet meer voorstellen. Een leven zonder laptop, smartphone of misschien nog wel belangrijker: internet. De tijden waarin we nog een dansje konden doen tijdens het laden van een nieuwe webpagina op onze WiFi-loze computers zijn echter maar een jaar of vijftien van ons verwijderd. Wat we hieruit op kunnen maken? De digitalisering gaat hard. Zo hard, dat ze haar intrede doet in allerlei nieuwe facetten van ons dagelijks leven.

Zo zijn datingapplicaties zoals Tinder inmiddels niet meer weg te denken uit het huidige datinglandschap. Dat deze apps jouw liefdesleven niet per se makkelijker maken, moge duidelijk zijn. Waar sommige Tindergebruikers op zoek zijn naar de liefde van hun leven, lijken anderen slechts uit te zijn op een snelle bootycall. Verwarrend, niet? Serena Daalmans weet daar meer over. In haar artikel Love me Tinder: romantiek of algoritmen? vertelt ze je meer over de motieven van de Tindergebruikers.

Wanneer je eenmaal een leuke date hebt gevonden komt (even) later vaak ook een ander fenomeen om de hoek krijgen: anticonceptie. Naast conventionelere vormen van anticonceptie, zoals de pil en het spiraaltje, behoort het gebruik van digitale vruchtbaarheidstrackers tegenwoordig ook tot het scala aan mogelijkheden. Ellen Algera doet momenteel onderzoek naar dit relatief nieuwe fenomeen. In haar artikel Digitalisering van de vruchtbaarheid laat ze zien dat we hier niet te maken hebben met een louter medisch verschijnsel. De digitale vruchtbaarheidstrackers brengen namelijk eveneens een machtsverschuiving met zich mee. Ben je geïntrigeerd? Lees dan snel verder!

Het houdt niet op bij digitale vruchtbaarheidstrackers; ook andere gebieden binnen de zorg gaan mee in de digitale stroomversnelling. Wat dacht je van het 3D-printen van lichaamsmaterialen? Als je dacht dat het al bijzonder was om een 3D beeldje van jezelf te hebben; het kan dus nog geavanceerder! Benieuwd hoe dit allemaal werkt? Sylvia van Kogelenberg en Sarah-Sophia Carter vertellen je er alles over in hun artikel 3D-printen in de biomedische wetenschappen: een veelbelovende richting van onderzoek.

Als je even op adem wilt komen, want deze digitalisering binnen de zorg is ook niet niks, besef je dat je gelukkig nog de vertrouwde, ouderwetse huisarts hebt. Hier geen digitale gekkigheid, maar wacht, is dat wel zo? Ook de huisarts lijkt steeds meer te neigen naar het elektronische verwerken van gegevens van zijn patiënten. Het zogeheten elektronische patiëntendossier (EPD) bestaat inmiddels al een tijdje, maar de weg hiernaartoe is een lange gebleken en bevatte een hoop valkuilen. In Hoe wilt u uw dossier, elektronisch of op papier? door Merel Spaander lees je welke.

Dat de digitalisering ons leven op tal van manieren verrijkt, is inmiddels wel duidelijk. Desalniettemin kent ze eveneens een schaduwkant. Redactrice Merel Spaander interviewde Thijs Launspach over het bijzonder hoge percentage burn-outs onder millennials. Laat de generatie millennials nu net de generatie zijn die als geen ander is opgegroeid in de tijd waarin smartphones en sociale media hun intrede deden. Toeval? Waarschijnlijk niet. Je leest het in: In gesprek met Thijs Launspach: Speelt digitalisering een rol bij millennials en hun toenemende burn-out klachten?

Sociale media stellen ons in staat steeds makkelijker contact te leggen met anderen. Helaas kan die mogelijkheid ook misbruikt worden. De anonimiteit van communicatie achter een beeldscherm schept nieuwe mogelijkheden op het gebied van pesten. In het artikel Online en offline pesten: zoek de verschillen door Beau Oldenburg en Gijs Huitsing wordt duidelijk op welke manier online pestgedrag verschilt van ‘regulier’ pesten en welke consequenties dat met zich meebrengt.

De anonimiteit van communicatie lijkt in de online game-wereld een aantal interessante vragen op te werpen. Zo vroeg Giovanni Luca Ciampaglia zich af hoe het zit met de normen en waarden binnen de game-wereld, waar wederom anonimiteit een grote rol speelt. Is er sprake van seksisme en gender stereotypen binnen de game community? Je komt erachter in zijn artikel Can online gaming ditch its sexist ways? (Dit is een Engelstalig artikel.)

Een andere schaduwkant die de digitalisering met zich meebrengt is privacy, of beter gezegd: de schending daarvan. Velen zien de toenemende digitalisering als een mogelijke bedreiging van hun privacy, denk bijvoorbeeld aan alle commotie rondom de Sleepwet. Hoe dun is de scheidingslijn tussen veiligheid bieden als Staat en het schenden van privacy van hun burgers? Hoogleraar en brigade-generaal Paul Ducheine maakt de overweging in zijn artikel Veiligheid en cyberspace.

De foto's zijn in deze editie weer overgenomen uit een eerdere beeldreportage van Marieke Jansen. De beelden laden at random.

Kijk ook eens naar onze vacatures!              


Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuwe edities en activiteiten van Blind? Meldt u aan voor onze digitale nieuwsbrief:Het e-mailadres wordt alleen gebruikt voor toezending van de e-mail met de links naar de nieuwe editie. Het adres staat opgeslagen bij MailChimp. MailChimp hanteert een eigen privacybeleid waarmee u instemt als u zich abonneert op onze nieuwsbrief. Elke nieuwsbrief toont een link waarmee toezending kan worden gestopt. Om uw adres eventueel nog te laten verwijderen uit het opzeggingenbestand stuurt u een e-mail aan redactie@ziedaar.nl.